A fiatalok a legnagyobb áldozatai az Európai Unióban az utóbbi 10-15 évben zajló válságoknak - hangsúlyozta Navracsics Tibor az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (Youth of EPP, YEPP) pénteki budapesti tanácskozásán.

Az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a budapesti Európai Ifjúsági Központban tartott értekezleten elmondta, hogy az unió három fő krízissel nézett szembe az elmúlt bő egy évtizedben. Első helyen említette a gazdasági válságot, amelynek nyomán jelenleg több mint 4 millió fiatal munkanélkülit tartanak számon az EU-ban, akiknek nagy része néhány déli államban koncentrálódik. Mint mondta, ez a probléma szorosan összefügg a társadalmi válsággal, amelynek lényeges eleme, hogy vannak olyan kisebbségi csoportok, amelyek nem részei az Európában kialakult értékrendszernek, és nem integrálódtak a társadalomba. A szocializáció szempontjából az uniós biztos fontosnak nevezte az oktatás szerepét. Példaként említette a novemberi párizsi merényletsorozat egyik elkövetőjét, akinek "furcsa" viselkedését az iskolában már a tanára is kiszúrta. Navracsics Tibor a harmadik fő krízisnek az identitásválságot nevezte, amelyre szerinte számos probléma visszavezethető. Mint mondta, a mai napig nincsenek válaszok olyan kérdésekre, mint hogy mi is a kulturális örökségünk, vagy hogy milyen Európát is akarunk. Hozzátette: ennek a feladatnak az elvégzéséhez szükség van az ifjúság segítségére.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a fiatalokkal való kommunikáció fontosságát emelte ki. Szólt arról, hogy egyre inkább kitolódik az olyan életre szóló döntések meghozatala, mint például a családalapítás. Mint mondta, ma a nők átlagosan 30 évesek, míg a férfiak 35 évesek, amikor az első gyermeküket vállalják, ráadásul különbség van a tervezett és a ténylegesen megszületett gyerekek száma között. Az államtitkár megjegyezte, hogy a legszegényebbek és a leggazdagabbak vállalják a legtöbb gyermeket, míg a középréteg a legkevesebbet. A kormány ezért azon fáradozik, hogy elhárítsa az utóbbi csoportba tartozók előtt álló akadályokat - hangsúlyozta Novák Katalin.

Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő a tanácskozás keretében megrendezett Munkaerő-mobilitás egy biztonságos Európai Unióban című konferencián felszólalva az unió legfontosabb vívmányának nevezte a munkaerő szabad áramlását. Mint mondta, ennek életben tartásához mindent meg kell tenni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy biztonság nélkül nincs szabadság, és a jelenlegi migrációs helyzetben bevezetett biztonsági intézkedések nem a szabadság ellen, hanem épp ellenkezőleg, a szabadságért vannak.

Frakciótársa, Schöpflin György az európai menekültválságról szólva elmondta: az egyik fő probléma, hogy nem olyan migránsok érkeznek most Európába, akikre a kontinensnek szüksége van, hiszen jelentős részük analfabéta vagy csak az arab írást ismeri. Mint hozzátette, az Európai Uniónak képzett emberek kellenek, például olyanok, akik az IT-szektorban el tudnak helyezkedni.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója arról beszélt, hogy míg a korábbi generációk életét a világháború vagy később a kommunizmus évtizedei árnyékolták be, addig a mostani fiatal generációnak nincsenek ilyen ellenségei, s így nehéz magát meghatároznia. Orbán Balázs fontosnak nevezte, hogy az ifjúság "megtalálja ezt az ellenséget", amely alatt szerinte érteni lehet akár a nem hatékony államot is. Utóbbira példaként említette azokat a neoliberális államokat, amelyek összeomlottak a gazdasági válság alatt. Mint mondta, minden nemzetállamnak magának kell megtalálnia a választ a sikerre, arra ugyanis nincs európai metodológia. 

Az esemény keretében megtartott sajtótájékoztatón Böröcz László, a Fidelitas elnöke megköszönte a YEPP-nek, hogy Budapestet választotta tanácskozása helyszínéül. Mint mondta, a Fidelitas a legnagyobb közép-európai ifjúsági szervezetként a YEPP egyik legfajsúlyosabb tagja, és igyekszik mindent megadni ahhoz, hogy az Európai Parlamentben hatékonyan képviseljék a fiatalok érdekeit.

Konstantinosz Kyranakisz, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke elmondta, hogy az utóbbi években a YEPP sokat tett azért, hogy előtérbe kerüljenek az olyan fontos ügyek, mint a munkaerő-mobilitás vagy a munkahelyteremtés, amelyek az ifjúságot  leginkább érintő kérdések. Ezzel kapcsolatban megköszönte a magyar kormánynak a fiatalok támogatásáért tett erőfeszítéseit.

Faragó Csaba, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének alelnöke többek között arról beszélt, hogy fontos a fiatalok készségeinek folyamatos fejlesztése, legyen szó mind a digitális készségekről, mind pedig a vállalkozóvá válás elősegítéséről.

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének budapesti tanácskozása a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) közös szervezésében vasárnapig tart. A rendezvényre egész Európából érkeztek fiatal politikusok. A YEPP Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, tagszervezetei által másfél millió fiatalt képvisel.

Forrás: MTI