A műanyagtermékek gyártásában elterjedt, de nehezen újrahasznosítható polietilén-tereftalát (PET) lebontására képes baktériumot fedeztek fel a japán kutatók.
A Keio Egyetem és más japán intézmények szakemberei 250 polietilén-tereftalátból készített terméket gyűjtöttek össze egy Japán hulladék-újrahasznosítóból. Az egyiken olyan baktériumot fedeztek fel, amely a polietilén-tereftalátból nyeri az energiát. A mikroorganizmus az Ideonella sakaiensis nevet kapta a városról, ahol találták.

Hat hét alatt, 30 fokos környezetében a baktérium majdnem teljesen lebontott egy vékony rétegnyi polietilén-tereftalátot. A genetikai vizsgálatok szerint a mikroorganizmus két enzimet termel, amelyek együttesen képesek lebontani a műanyagot szén-dioxidra és vízre. A felfedezés megkönnyítené a PET-termékek újrahasznosítását, amelyet most még csak nagy energiaigényű kémiai eljárással lehet elvégezni.

A kutatás egyik résztvevője azt mondta, hogy, mivel a kísérletben csak egy vékony réteget használtak, amelyet könnyű lebontani, további finomításokra lesz szükség, mielőtt a módszert valódi termékeknél is bevetnék – értesült az MTI. A tanulmány szerint évente több mint ötvenmillió tonna polietilén-tereftalátot állítanak elő világszerte, többek között eldobható üdítős dobozok és elektronikai eszközök gyártására.