A bajor miniszterelnök szerint meg kell állítani a jog erózióját Európában, a jog és a rend alapvető feltétele az európai szolidaritásnak. Horst Seehofer pénteken Budapesten, az Andrássy-egyetemen tartott fórumon kijelentette: tiszta és átlátható jogi szabályok kellenek, és ezekre kell alapozni a bevándorlás kezelését.

Az európai országoknak vissza kell térniük a közös fellépéshez, és együtt kell küzdeniük a tömeges migrációt kiváltó okok ellen - mondta a bajor miniszterelnök. 

Horst Seehofer hangsúlyozta a párbeszéd és a szolidaritás fontosságát. Kijelentette, az Európai Unió mind a 28 tagországát, a kis tagállamokat is be kell vonni a közös döntésekbe.

A párbeszédet semmi sem pótolja, a párbeszéd a megértés, a diplomácia központi eszköze - mondta Seehofer, utalva moszkvai és jelenlegi budapesti útjára, illetve Orbán Viktor miniszterelnök bajorországi látogatására. Orbán Viktor is nyílt párbeszédet folytatott Bajorországban, és most Budapesten is beszélt azoktól az európai problémákról, amelyekre az európai emberek megoldásokat várnak. Ha a megoldások nem születnek meg, az emberek elveszítik bizalmukat. 

Európa geopolitikai és reálpolitikai szükségszerűség - folytatta Seehofer, emlékeztetve arra, hogy a világ más részein bekövetkezett népességrobbanás miatt Európa részaránya 1946 óta 7 százalékra zsugorodott. Ezért az európai országok csak közösen tudják érvényesíteni nemzetállami érdekeiket. Az olyan kihívásokkal szemben, mint amilyen a népvándorlás, részmegoldások nem segítenek, tartós, teherbíró megoldások kellenek - tette hozzá. 

A nagy ügyekben több, a kis ügyekben kevesebb Európára van szükség - vélekedett, hozzáfűzve: Európa nem fogja bírni az egyre élesedő világversenyt szolidaritás nélkül. Az európai integráció a hatalmas kihívások ellenére is egyedülálló sikertörténet, amely nélkül Németország újraegyesülése sem következhetett volna be, és ennek a sikertörténetnek egyik példája a bajor-magyar barátság - hangsúlyozta. 

A migrációról szólva Seehofer a bajor bevándorláspolitika három pillérét emelte ki. Ezek: az emberiesség, a menedékre jogosultak integrációja, illetve a bevándorlás korlátozása. Bajorország az elmúlt 25 évben 2 millió bevándorlót fogadott be, és ezzel 11-ről 13 millióra nőtt a lakossága. Ezeknek az embereknek az integrációja tökéletesen sikerült, de nagyobb embertömegek esetében már súlyos problémák léphetnek fel - mondta. 

Európa külső határainak védelme alapvető feladat, ha nincs külső határvédelem, a belső határokat kell megvédeni - szögezte le a Bajor Keresztényszociális Unió elnöke.

Seehofer az Európai Bizottság szegénységi bizonyítványának nevezte, hogy csak most jutott el addig, hogy vészforgatókönyvet készítsen a görög-macedón határra. Elmondta, hogy a balkáni országok szigorításainak eredményeként naponta már csak 500-nál kevesebb menekült lépi át a bajor határt. 

"Azt szeretném, hogy ne az egyes tagállamok véletlenszerű döntéseitől, hanem közös döntéseinktől függjön az európai bevándorláspolitikánk" - mondta. 

A bajor miniszterelnök szerint csak a legnagyobb elismeréssel lehet szólni arról, ami Magyarországon az elmúlt években lezajlott. A gazdasági növekedés nagyobb, a munkanélküliség alacsonyabb, mint Németországban, az államháztartást külső segítség nélkül sikerült rendbe tenni.

Egyúttal köszönetet mondott azért, a németek számára soha nem felejthető hozzájárulásért, amit a magyarok az 1989-es határnyitással Németország újraegyesüléséhez nyújtottak.

A tanácskozást, amelyen mások mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is felszólalt, a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal, az Észak-balatoni Polgári Klubbal és a Hanns Seidel Alapítvánnyal együtt szervezte a fórumnak otthont adó Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem.

Forrás: MTI