Az elmúlt években többen is megrajzolták Észak-Korea vezérének portréját. A francia Les Echos riportere ezúttal új megközelítést próbált alkalmazni.
Az észak-koreai politika ismerői gyakran jelzik: amikor a mindenkori északi vezető Dél-Korea lerohanásával, vagy most, Kim Dzsongun, Amerika megtámadásával, az atomfegyver bevetésével fenyegetőzik – az belpolitikai trükk. A diktatúrák fenntartásához mindig szükség van ellenségre, akik ellen állandó harckészültségben lehet tartani az alattvalókat. A francia Les Echos tudósítója megpróbált belelátni Kim Dzsongun lelkivilágába. Kiderítette, hogy kisgyerek korában a világtól elzárva élt, és kifejezetten félénknek számított jóval önállóbb és karakteresebb bátyjaihoz képest. Nagyon szerette Walt Disney rajzfilmjeit, ezért anyja 2008-ban elvitte a tokiói Disneyland-be. Mellesleg hamis útlevéllel utaztak, brazil-dél-koreai kettős állampolgárnak tüntették fel magukat.

Kim Dzsongunt 1996-ban egy elegáns svájci magániskolába küldték. A Bern közeli kisváros, Gümlingen angol nyelvű gimnáziumának volt diákjai szerint Kim csendes, nyugodt és kifejezetten jó humorú srác volt. Barátkozott az Észak-Koreával ellenséges országokból jött diákokkal is. Igaz senki se tudta róla, hogy a dinasztia tagja, hivatalosan egy Svájcban dolgozó észak-koreai diplomata fia volt. A középiskolát egy ugyancsak Bern közeli kisváros, Liebefeld állami gimnáziumában fejezte be. Itteni évei után is kutakodott a Les Echos újságírója. Egyik volt osztálytársa megerősítette, hogy szenvedélye volt a kosárlabda, maga is játszott, méghozzá nem is rosszul. Persze akkor még nem volt ilyen kerekded. Rajongott Michael Jordanért és csodálatos kollekciója volt Nike kosaras cipőkből. Nagyon szerette Jean Claude Van Damme és Jackie Chan akciófilmjeit is.

Hazatérte után a phenjani katonai akadémián tanult, leginkább a tüzérséggel kapcsolatos tanulmányokban mélyült el. Itt már elkülönítették társaitól, szinte magántanuló volt. Apja, Kim Dzsong Il 2008-ban őt jelölte ki hivatalos utódnak. Féltestvére szenvedélyes szerencsejátékos lett, ezért őt kiközösítette az uralkodó család. Apja 2011 decemberben bekövetkezett haláláig magasra jutott a katonai ranglétrán és a Kim dinasztia „harmadik uralkodójaként örökölte meg a trónt”.Manapság, azt rebesgetik róla, hogy sokkal inkább a dinasztia alapító Kim Ír Szenre, a Nagy Vezetőre hasonlít, mint apjára, aki a némileg kicsinyítő „Kedves” jelzőt kapta a „Vezető” elé.

A félénk kisgyerekből vaskezű vezér lett, aki minden riválisával leszámol. Állítólag külsejében, öltözködésében, hajviseletében is igyekszik minél inkább nagyapjára hasonlítani. Igaz azt a pletykát sokan cáfolják Phenjanban, hogy még egy plasztikai műtéten is átesett a nagyobb hasonlóság érdekében. A külvilág állandó fenyegetése is Kim Ír Szen kedvenc szokásai közé tartozott. Persze más a képlet, ha már atombomba is van. Hogy ez ténylegesen bevethető, célba juttatható fegyver vagy csupán blöffölésre jó – valószínűleg ez utóbbi verzió az igaz. De a diktátoroknál sosem lehet tudni, és Észak-Koreában még az a minimális kontroll sincs meg, amivel azért a világ többi autokratáját a saját környezete, a kiélezett helyzetekben józanságra tudja bírni.