A Magyar Liberális Párt (MLP) ünnepi megemlékezésén ismertették a liberális fiatalok saját 12 pontjukat, amelyben többek közt a könnyűdrogok legalizálását, több vállalkozót, kevesebb közmunkást, és a melegházasság elismerését követelték. Fodor Gábor a rendezvényen arról beszélt, 1848 hősei ma a liberálisokkal küzdenének a kormány ellen.
Néhány tucat szimpatizáns előtt ismertette Seres Artúr 1848. március 15-e alkalmával a Liberális Fiatalok Társaságának (LIFT) saját 12 pontját. Követeléseik között szerepel, az iskolák függetlensége, több vállalkozó, kevesebb közmunkás, és a könnyűdrogok legalizálása. Hozzátette, hogy a stadionok helyett kórházakat, mindenki számára egyenlő esélyeket és az azonos neműek házasságának elismerését akarják. Azt mondta, elutasítanak minden szélsőséget, a gyermekvállalás csak a családok döntése lehet, az egyházaknak pedig politizálás helyett karitatív és hitéleti munkát kell végezniük. Végül kijelentette, hogy az internethez való hozzáférés alapvető jogot, a Liberálisok pedig „több Európát, több uniót” szeretnének.

A közös rendezvényen a Magyar Liberális Párt (MLP) amellett érvelt, hogy miközben a magyar kormány folyamatosan szabadságharcosként, a ’48-asok örököseként jeleníti meg magát, lépéseivel szembemegy mindennel, amit ők képviseltek. A Pilvax kávéház előtt tartott ünnepi megemlékezésén Fodor Gábor pártelnök azt mondta, hogy a kabinet szabad ország helyett despotikus országot épít, nemzeti önállóság helyett pedig csatlósszerepre kényszeríti Magyarországot. Míg a ’48-asok a szabadságért küzdöttek, Orbán Viktor a szabadság ellenében hirdette meg illiberális politikáját – jelentette ki.

Hogyan lehet ünnepelni Széchenyit, Kossuthot, Petőfit, ha nem veszik komolyan azt, amiben ők hittek, miért hajtanak fejet az emlékük előtt, ha nem hallják meg a mának szóló tanításukat? - tette fel a kérdést.

A ’48-asok ma a kormány leváltását követelnék

Fodor Gábor azt mondta, hogy Orbán Viktor a szabadság ellenében hirdeti meg illiberális politikáját, a Liberálisok viszont egy oldalon állnak az egykori ’48-asokkal, mert még hisznek a magyar szabadság ügyében. Kijelentette, hogy ha nemcsak a szobrokat, hanem a gondolkodó, cselekvő embereket is látják, akkor nem lehet kétségük afelől, hogy a forradalom hősei „ma a demokratákkal együtt követelnék ennek a kormánynak a leváltását“. Hozzátette, még az akkori jelszavaikon sem kellene sokat változtatni, mert azok ma is aktuálisak.

Metternich legalább nem járt Ibizára bulizni

Petőfi ma is megkérdezné, hogy rabok legyünk vagy szabadok, Kossuth ma is ugyanazokkal az érvekkel harcolna a sajtó szabadságáért, miközben a „fideszes oligarchák idején” Irinyi József legalább olyan hangosan követelné a törvény előtti egyenlőséget, mint 160 évvel ezelőtt – mondta. Legfeljebb annyi különbség lenne, hogy a márciusi ifjak ma megértőbben gondolnának vissza Ferenc József uralmára, mert az ő legfőbb bizalmasa, Metternich herceg „legalább nem járt Ibizára bulizni“ – fogalmazott a pártelnök.

Végül arra kérte a megjelenteket, hogy higgyenek a magyar szabadság ügyében és tegyenek is érte.

Forrás: MTI