Jézus Krisztus kereszthalálára emlékezett a kereszténység. A hívőkkel és turistákkal teli Rómában kiemelt biztonsági készültség van érvényben. Az olasz sajtó páncélozott húsvétnak nevezi az ideit a fővárosban látható katonai és rendőrségi járművek miatt. A készültség ellenére Ferenc pápa egyetlen húsvéti programja sem marad el.

Szinte mindenütt fegyveres rendőröket látni Rómában. A brüsszeli terrortámadás után magasabb szintre emelték a biztonsági készültséget.

Több száz fegyveres járőrözik a turisztikai helyszínek, így a Colosseum környékén is. A nagypénteki szertartás részeként este itt vezette Ferenc pápa a Via Crucis keresztútját. A szertartás során két olasz család, valamint számos más ország képviselője, köztük egy kínai nő és egy szíriai férfi is vitte a keresztet.

A pápa egy nappal korábban, a nagycsütörtöki misét Rómától 30 kilométerre, egy befogadó központban mutatta be. A pápaság történetében először fordult elő, hogy a katolikus egyházfő nem az olasz fővárosban tartotta az utolsó vacsorára emlékező misét.

Ferenc pápa homíliájában szembe állította a brüsszeli támadásokat és a különböző népek és vallások közötti testvéri együttélést.

„Muszlim, hindu, katolikus, kopt és evangélikus testvéreink mindnyájan egyformán Isten gyermekei, akik békében akarnak élni. Három nappal ezelőtt háborús tett és pusztítás történt Európa egyik városában, amelyet olyan emberek követtek el, akik nem akarnak békében élni" - mondta Ferenc pápa.