Február 9-én két nigériai lány lépett be a Dikwa-menekülttáborba, ahol közel 50 ezer olyan ember él átmenetileg, akiket a Boko Haram terroristái üldöztek el az otthonukból. Pillanatok múlva a két lány felrobbantotta magát, 58 embert megöltek. A pusztítás azonban még nagyobb lehetett volna – eredetileg ugyanis három öngyilkos merénylőt küldött a Boko Haram, de Hauwa meggondolta magát.

Hauwának nem ez az igazi neve, és a korát sem árulta el a BBC újságírójának, de valószínűleg 17-18 éves lehet. Már több mint egy éve élt a Boko Haram uralma alatt, mikor kijelölték az öngyilkos küldetésre. A megbízói őt és a társait is azzal hitegették, hogy a robbantás után a paradicsomba kerülnek – Hauwa azonban szembeszállt az akaratukkal. Nem először.

„Nemet mondtam, mivel az édesanyám Dikwában él, ezért nem voltam hajlandó odamenni és embereket gyilkolni. Akkor inkább megyek, és a családommal maradok ott, még ha meg is halunk” – mondta a lány.


A szülei és a testvérei is a táborban éltek, egy bátyját leszámítva, akit vele együtt tartottak fogva a terroristák. Hauwát azonban a Boko Haram magához csábította.

„Spirituális problémáim voltak, és a Boko Haram azt mondta, ők tudnak segíteni nekem megszabadulni tőlük” – mondta. A „benne élő gonosz szellemek” arra kényszerítették, hogy a földhöz vágja magát, vagy éppen tűzbe tartsa a kezét. A Boko Haram azonban megoldást kínált a „betegségére”, ezért csatlakozott hozzájuk.

A lánynak kezdetben könnyű napjai voltak a terrorszervezetben: ha a férje a környéken volt, akkor naponta háromszor főzött rá a nádfedeles házukban abból a húsból, amit a férfi lopott. Kis idő múlva azonban elválasztották az első férjétől, és újabb házasságra kényszerítették. Miután a második férje elmenekült, következhetett volna Hauwa harmadik esküvője – erre azonban a lány nemet mondott. A terroristák ezért megbüntették: öngyilkos merényletre kényszerítették.


A Dikwa tábor Nigéria Borno államának fővárosától, Maiduguritól 85 kilométerre található – ebben a városban jött létre a Boko Haram is.

Hauwát is a táborhoz közel tartották fogva, ezért a támadás előtti hajnalon megszökött. A terve az volt, hogy figyelmezteti a családját és a táborban élőket a közelgő merényletről – de elkésett. Mire elérte a tábort, a két öngyilkos merénylő lány már bejutott a kapukon.


Jelenleg még mindig 15 ezer ember él a táborban és félelemben, naponta el kell menniük a robbantás területén, ha vízhez és ételhez akarnak jutni. De elmenni sem mertek, mert sehol sem éreznék magukat biztonságban. Mint mondják, most már senkiben, még a gyerekekben sem tudnak megbízni.

Falmata Mohammed végignézte a támadást: először egy nőt látott a tömegben, aki épp egy őket terelő katonának panaszkodott. Azt kiabálta a földre rogyva, hogy nagyon fáj a hasa, ezért többen is odamentek hozzá, hogy segítsenek neki. Ekkor robbantotta fel a bombát.

Hauwa nem látta élőben a támadást, de később a katonák megmutatták neki a felvételeket. Mint mondta, nem tudja, hogy a másik két lány tudta-e, hogy a paradicsom helyett a brutális halál vár rájuk.

Hauwa példája egyébként nagyon ritka, általában a foglyok nem mernek ellentmondani a terroristáknak, a menekülésük csak nagyon gyakran sikeres. A lánynak így sikerült megmentenie az életét és még azokét is, akiket felrobbantott volna. Hauwa most tanulni szeretne – nyugati stílusú iskolában.

Forrás: faktor.hu