A következő két hónap a gyakorlásról szól Széll Tamás séf és csapata számára, akik május 10-11-én Magyarországot képviselik a világ egyik legnagyobb nemzetközi szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjén, amelyet Budapesten rendeznek.
Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje, és Szabó Kevin, a segédje a héten bemutatót tartottak arról, hogyan dolgoznak majd a döntőn az egyik fő alapanyaggal, a kecsegével.

Azt mondhatom, hogy a koncepciónk a versenyre most 80 százalékos állapotban van, a következő hetekben a finomhangolással foglalkozunk, az apró részletek egyensúlyozásával és a tréningezéssel - mondta Széll Tamás. A tréningezés heti háromszori időmérő edzésnapot jelent, amelyen elpróbálják a versenynapot, amikor is pontosan 5 óra 35 perc alatt kell elkészíteniük a feladatokat, a hal- és hústálakat. A magyar csapatot a felkészülésben Rasmus Kofoed, a 2011-es Bocuse d'Or győztese, a február óta három Michelin-csillagos koppenhágai Geranium étterem séfje is segíti.

A versenyen a halételhez dunai kecsegét és kaviárját, a hústálhoz gímszarvasborjúcombot és -gerincet használnak majd a versenyzők. A versenyhez kapcsolódó rendezvényeken ráadásul kizárólag magyar borokat szolgálnak fel. Széll Tamás a koncepcióról annyit árult el, hogy mindkét ételnél meghatározóak lesznek a markáns ízek, a szarvascombot például faszénen grillezik.

Széll Tamás nem először vesz részt a világ egyik legnehezebbjének tartott szakácsversenyen. 2013-ban egyből kijutott a világdöntőre, Lyonba, ahol 10. helyezett lett.

Japánnak és Amerikának húsz évbe telt, mire egyáltalán a dobogó közelébe kerültek. Mi először indultunk a versenyen, és egyből tizedikek lettünk - mondta a séf.

Májusban Budapesten Magyarország mellett további 19 ország versenyzik a Bocuse d'Or Europe 2016-os címért. 2017-ben, a lyoni világdöntőn az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen 24 ország séfje vesz majd részt.