A közelmúltban két, egymásra épülő kutatás is arra az eredményre jutott, hogy elkerülhető a gyereknél az allergia kialakulása, ha csecsemőként hozzászoktatják őket a mogyoróhoz.
Fotó: Europress - Scott Olson / Getty Images
Az első kutatást még 2015-ben publikálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy ha kis mennyiségben mogyorót adnak a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól kezdve, akkor 80 százalékkal csökken az allergia kialakulásának valószínűsége. Most a kutatók azt is megállapították, hogy ez a hatás hosszú távon is fenntartható, még akkor is, ha egy évig nem esznek a gyerekek mogyorót.

Mindkét kísérletet a londoni King's College kutatói végezték, 550 gyerek bevonásával. Olyan gyerekeket vizsgáltak, akiket hajlamosnak tartottak arra, hogy később mogyoróallergiájuk legyen. A hajlamot úgy állapították meg, hogy kisbabakorukban ekcémájuk volt a gyerekeknek, ami egy korai intő jele az allergiás hajlamnak.

A tavaly publikált kutatásban azt állapították meg, hogy azoknál a gyerekeknél, akik 11 hónapos korukig kis mennyiségben kapnak mogyorót, sokkal kevésbé valószínű, hogy kialakul az allergia, mint azoknál, akik csak anyatejet kapnak.

A New England Journal of Medicine-ben most megjelent tanulmányban pedig arra jutottak, hogy ez a hatás hosszútávon is fennmarad. Még akkor is, ha a gyerekek később egy évig nem esznek mogyorót. A kutatás vezetője, Gideon Lack így foglalta össze a kísérlet tanulságát a BBC-nek: ... tisztán látszik, hogy a gyerekek nagy része védve maradt az allergia kialakulása ellen, és ez a védelem hosszú távú.

Lack azt mondta, hogy további kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, egy évnél tovább is fenn tud-e maradni a védettség a mogyoróallergiával szemben. A kutató szerint az USA-ban és az Egyesült Királyságban összesen évente 20 ezer csecsemőt diagnosztizálnak mogyoróallergiával. A BBC-nek azt is elmondta, hogy 1995 és 2005 között megháromszorozódott a mogyoróallergiás gyerekek száma, és ez nem azért van, mert jobban ki tudták mutatni az allergiát: a vizsgálati módszerek ugyanis semmit sem változtak.

Lack úgy gondolja, hogy az ételallergia gyakoriságának egyik fontos oka az allergiát okozó ételektől való túlzott félelem:

Szerintem a félelem az ételallergiától önbeteljesítő próféciává vált, mert bizonyos ételeket eleve kizárnak az étrendből, és ennek eredményeképpen a gyerekben nem alakul ki a tolerancia az adott étellel szemben.