A szex azon kívül, hogy a párkapcsolatok fontos összetevője, az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért tehetünk, legyen szó akár testi, akár lelki egészségről. A Psychology Today hét dolgot gyűjtött össze, ami miatt kifejezetten hasznos a szex.
1. Csökkenti a stresszt

A stresszt egy csomó pszichológiai faktor kölcsönhatása okozza, amely más-más egészségügyi problémát okoz az embereknél a fejfájástól és az alvászavaroktól kezdve egészen a depresszióig vagy a rossz immunrendszeri működésig. Kísérletek sora bizonyította már, hogy az intimitás, azaz testi-lelki közelség a partnerhez, jó hatással van az idegrendszerre. Ráadásul a fizikai közelség olyan kémiai anyagok felszabadulását eredményezi a testben, mint a dopamin, az endorfin vagy az oxitocin, amelyek növelik az elégedettség érzését, csökkentik a fájdalomérzetet és a stresszt. A szex gyakorlatilag természetes antidepresszáns, ráadásul az orgazmus után felszabaduló prolaktin nevű hormon kifejezetten nyugtató hatású. Ezért van az is, hogy sokan elálmosodnak szex után.

A Psychology Today két kutatást is idéz, amely a szex nyugtató hatását vizsgálta: az egyikben arra jutottak, hogy ha valaki két hétig minden nap szexel, a hippokampuszban olyan sejtek növekednek, amelyek a stressz szintjének szabályozásáért felelősek. A másik kutatás eredménye szerint ugyanennyi szex a stressz miatti magas vérnyomás csökkentéséhez is hozzájárul.

2. Növeli az önbizalmat

A szexualitás az emberek saját magukról alkotott véleményét is jelentősen befolyásolja. A szexterapeuták és a házassági tanácsadók egyetértenek abban, hogy azok a párok, akik rendszeresen szexelnek, nagyobb önbizalomról számolnak be. Ebben az esetben nem a minél több szex növeli jelentősen az önbizalmat, inkább a hiány az, ami problémákhoz, alacsony önértékeléshez és általános rosszkedvhez vezethet. Ezt súlyosbítják a társadalmi elvárások, hiszen manapság az a divatos, ha valaki aktív szexuális életet él.

3. Fokozza az intimitást

Ez a pont elég egyértelműnek tűnik, de itt a pszichológusok leginkább arra gondolnak, hogy a párkapcsolatok általános minőségén is sokat javíthat a szex, a hiánya viszont elhidegüléshez vezethet. Egyik kapcsolat sem mentes a problémáktól, és a stressz, a rossz egészségi állapot vagy akár az időhiány azt eredményezheti, hogy nem jut idő a szexre: ez viszont a terapeuták szerint ördögi kört indíthat el. Ha az egyik félnek nincs kedve hozzá, vagy valamilyen más okból visszautasítja azt, a másik akaratlanul is elkezd neheztelni rá. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a partnerek még inkább eltávolodnak, akár annyira, hogy már nem is kívánják egymást. Ezért érdemes észben tartani, hogy a rendszeres szex az érzelmi kötődésben is fontos szerepet játszik. Ezt bizonyítja, hogy azok a párok, akik érzelmileg is közel vannak egymáshoz, általában gyakrabban szexelnek.

4. Egésszé tesz

A szexualitás nem olyasmi, ami nélkül az ember képtelen az életre, de egy napon alapvető igény, amely a legtöbb ember számára szükséges ahhoz, hogy teljesnek érezze az életét. Az életben maradáshoz szükség fiziológiai szükségletek mellett (alvás, táplálék) négy alapvető pszichés igényt szoktak meghatározni, amelyek mentálisan kellenek a létfenntartáshoz. Ezek a biztonság, a szeretet vagy kötődés, a megbecsülés és az önállóság. Ha ezek közül több hosszú távon kielégítetlen marad, az mentális problémákhoz, függőséghez vagy akár téveszmékhez is vezethet. Tanulmányok szerint a szociális elszigetelődés még károsabb lehet az egészségre, mint a dohányzás vagy az alkoholizmus.

5. Okossá tesz

A szex számos kémiai folyamatot indít el az agyban, de az a hatása kevésbé ismert, hogy kognitív kapacitásunkat is növeli. Egy érdekes tanulmány arra világított rá, hogy már az is növelte a tesztalanyok elemzőképességét, hogy a szexre gondoltak. Egy másik kísérlet, amelyet rágcsálókon végeztek, azt mutatta ki, hogy azoknak az állatoknak, amelyek szexuálisan aktívak voltak, jobbá vált a memóriájuk. Ennek az lehet a magyarázata, hogy orgazmus közben az agynak számtalan területe stimulálódik. A nők agyáról készített MRI-felvételek kimutatták, hogy 30 terület volt egyszerre érintett orgazmus alatt. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy a rejtvényfejtés vagy a memóriajátékok csak néhány területet stimulálnak az agyban.

6. Fiatalabbá tesz

Rengeteget költünk étrendkiegészítőkre és kozmetikumokra, hogy minél tovább megőrizzük fiatalságunkat, pedig van természetesebb módszer is erre: a szex nemcsak abban segít, hogy fiatalabbnak érezzük magunkat, hanem abban is, hogy a testünk is fiatalosabb maradjon. Egy friss brit kutatás kimutatta, hogy azok a férfiak és nők, akik rendszeresen szexelnek, 5-10 évvel fiatalabbnak tűnnek, mint kortársaik. Ennek többféle, fiziológiai oka van: a szex többek között növekedési hormont szabadít fel, amely a bőrt simábbá és rugalmasabbá teszi, az ösztrogéntermelés fokozódása pedig szintén hozzájárul a bőr, illetve a haj minőségének a javulásához is.

A mentálisan és fizikailag is aktív életmód az elsőszámú tényező, amely segít megőrizni a fiatalságunkat, de a kutatások alapján úgy tűnik, hogy a szexé lehet a második hely. Akit fiatalabbnak néz ki, általában fiatalabbnak is érzi magát, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy pozitív élettani hatásai miatt a szex a hosszú élet egyik fontos összetevője is.

7. Fittebbé tesz

Nyilvánvaló, hogy a testedzés jó hatással van az egészségre, a szex pedig hasonló fizikai kihívást jelent. Egy átlagosnak vett együttlét alatt a férfiak 100, míg a nők 70 kalóriát égetnek el. Egy fél órás alkalom alatt, ami már hosszabb az átlagnál, akár 200 kalóriát is felhasználhatunk. A mozgás ráadásul nemcsak a testünknek tesz jót, hanem a mentális egészségünknek is: csökkenti a stresszt, javítja a kedélyállapotot, és az önértékelésre is pozitívan hat.

Forrás: Psychology Today