Az Iszlám állam elborzasztó pontossággal tervezi meg terroristái folyamatos utánpótlását. Levágott fejet adnak labda helyett a gyerekeknek, hogy szokják a vért, az erőszakot és a halált.
Fotó: YouTube
Az Iszlám Állam sokkal jobb és halálosabb fegyvernek tartja a gyerekeket, mint felnőtt harcosait. Nagy előny ugyanis, hogy nem kell vesződniük a gyerekek radikalizálásával, mert születésüktől fogva kaphatják a dzsihádista kiképzést. Nincs mitől elfordulniuk, nincs miről áttérniük, egyszerűen ebben nőnek fel, ezt tartják normálisnak.

A fiúk az Iszlám Állam szigorú iskoláiban tanulnak. Rövid időn belül ontják a Korán bemagolt fejezeteit. Emellett persze gyakorlati képzésük is folyik. Minden fiú tanul lőni, verekedni, és mesteri szinten kell tudniuk karbantartani a legkülönfélébb fegyvereket. Az elvárások szerint egy AK-47 megtisztítása és gyors összerakása nem okozhat gondot még a legfiatalabb tanulónak sem.

Egyszerűen hozzászoktatják őket a brutalitáshoz, az erőszakhoz. Az ilyen körülmények között felnőtt fiúk egy percig sem inoghatnak meg, ahogy azt könnyen el lehet képzelni egy felnőttként harcosnak állt terroristáról. Sokan ugrottak már ki az Iszlám Államtól, éppen ezért kell elszántságukban megingathatatlan terroristákat akarnak nevelni. Feltételezések szerint a párizsi merényletek egyik résztvevője is megfutamodott.

Salah Abdeslam végül nem sütötte el fegyverét, nem robbantotta fel magát. Sokáig menekült, mégsem kapta még el a hatóság. Arról pedig nem tudni, hogy az Iszlám Állam elfogta volna. Az utolsó információ szerint valószínűleg Marokkóban bujkál.
Fotó: Europress / Safin Ahmed - AFP
Az Iszlám Állam fenyegető utánpótlásáról a szélsőségesekkel foglalkozó Quillam Alapítvány készített tanulmányt, amit az ENSZ is jóváhagyott. Ebből kiderül az is, hogy a fiúk mellett a lányok is fontos szerepet játszanak a rendszerben. Lefátyolozzák, rejtegetik őket. A legtöbbjüknek otthon kell maradnia, miközben annyit tanulnak, hogyan kell egy férjet támogatni, vagy akár ápolni. A tanulmány azt mondja, hogy a már tanuló és rendszerbe illesztett gyerekeken kívül jelenleg 31 ezer terhes nő van az Iszlám Államon belül. A Quillam Alapítvány egyik vezető kutatója, Nikita Malik azt mondta az Independentnek, hogy szisztematikusan gyártják a harcosok újabb és újabb generációit.

Az eredményeikből kiderül, hogy nem véletlenszerűen toboroznak innen-onnan, hanem igenis hosszú távú terveik vannak az utánpótlásra. A gyerekeket egy jól leegyszerűsített vallási tananyag mentén képzik harcossá. Úgy is lehet mondani, hogy az Iszlám Állam ziccer helyzetet használ ki a gyerekekkel. Ugyanis a jövő kulcsát éppen a gyerekek hordozzák. Az Iszlám Állam vezetőinek semmi egyéb dolguk nincs, mint a nagyon egyszerű és brutális tananyagot átadatni a fiataloknak. Ezek a gyerekek pedig koruknál, körülményeiknél fogva teljesen ki vannak szolgáltatva ennek. Ha valaki beleszületik az Iszlám Államba, akkor nagy valószínűséggel soha nem látta a normális világot. Vagy ha igen, akkor úgy tudja, hogy az az, amit el kell pusztítania. A dzsihádista oktatás az otthonokban is zajlik. Az anyáknak esténként mártír történeteket kell mesélniük a gyerekeknek, akik – ha jól sikerül a program – várni fogják, hogy  megbízzák őket. A már felnőtt harcosokat komoly fegyverkészítési oktatással készítik fel a harcra.

A tanulmány összegyűjtötte, hogy az elmúlt 6 hónapban összesen 254 alkalommal szerepeltek gyerekek az Iszlám Állam propagandájában. Ezek között 12 olyan anyagot találtak tavaly augusztus óta, amikor gyerekek végeztek ki embereket, ráadásul az egyik nyilvános volt. Az ENSZ úgy tudja, hogy csak 2015. június 21-én 8-900 gyereket gyűjtöttek össze az iraki Moszulból. Az elrablásuk után rövid időn belül meg is kezdték a kiképzésüket. Az ellenállókkal kíméletlenül elbánnak. Sokakat megkorbácsoltak, megerőszakoltak, vagy akár meg is öltek. Az utánpótlást adó nők - vagyis akik megszülik a jövő harcosait - a legtöbb esetben eszközként szerepelnek csak az Iszlám Állam rendszerében. Sokan közülük megerőszakolt szexrabszolgák, elrabolt jazidi nők. A jazidik az Iszlám Állam és a pesmergák harcainak kereszttüzéből próbáltak elmenekülni az utóbbi hónapokban az észak-iraki Szindzsárból.