Az amerikai űrügynökség három szondája készítette, új marsi gravitációs térkép az eddigi legrészletesebb, betekintést enged a planéta rejtett belsejébe.
Antonio Genova, a vizsgálat vezető szerzője szerint az ilyen gravitációs térképekkel úgy tekinthetnek be egy bolygóba, mint ahogyan az orvos röntgen révén a beteg szervezetbe.

Szavai szerint az új térkép támogatja a későbbi marsi missziókat, mivel az alaposabb információk a planéta gravitációs anomáliáiról segédkezet nyújtanak a földi irányítóknak, hogy az adott űrszondát pontosabb pályára állítsák. Emellett a térkép tökéletesebb felbontásával bizonyos, máig rejtélyes képződmények mibenlétét is feltárhatják. A kutatást az Icarus folyóirat közölte.


Az új térkép jobb felbontása új magyarázatot sugall arra nézve, hogy bizonyos képződmények miként alakultak ki a viszonylag sima, északi síkságokat a himlőhelyes déli fennsíkoktól elválasztó határvidéken. A csapat emellett megerősítette, hogy a negyedik bolygónak olvadt kőzetű külső magja van. (Ehhez a kéregben és köpenyben a Nap és a két marsi hold gravitációs vonzása keltette árapály-jelenséget elemezték.)

Megfigyelték a sarki jégsapkák tömegének szezonális változását, és feltárták, hogy évente mintegy 4 billió tonna szén-dioxid kering a pólusok között. Ezenkívül a marsi kéreg vaskosságát is alaposabban fel tudták becsülni az új adatokkal.

A térképet a Mars Global Surveyor (MGS), Mars Odyssey és Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) 16 évnyi, folyamatosan begyűjtött adataival alkották meg. A szerzők szerint az új térképpel már akár 100 kilométeres gravitációs anomáliákat is észlelnek, a jobb felbontás azt is elősegíti, hogy megállapítsák, miként változott a marsi kéreg bizonyos területeken a bolygó története folyamán.