A spanyol belügyminisztérium rendkívüli ülést hívott össze kedd délutánra, hogy értékelje, kell-e emelni az ország terrorvédelmi készültségén - mondta el Mariano Rajoy, ügyvezető spanyol miniszterelnök a TVE közszolgálati televízió délelőtti műsorában telefonon nyilatkozva.
"Amikor terror lesújt, lesújt mindannyiunkra" - fogalmazott a kormányfő, kifejezve Spanyolország szolidaritását és részvétét Belgium iránt a reggel végrehajtott brüsszeli robbantásos támadások miatt, amelyekben az eddig ismerté vált hivatalos adatok szerint 15 ember vesztette életét.

A spanyol kormány eddigi információi szerint a halálos és sebesült áldozatok között nincsenek spanyolok - tette hozzá.

Spanyolországban a jelenleg érvényes terrorvédelmi készültségi szintnél már csak egy magasabb fokozat létezik, vagyis a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakemberek részvételével zajló délutáni ülésen arról döntenek, hogy indokolt-e a legmagasabb készültségi szintet aktivizálni a dél-európai országban.

A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat.

A brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban José Manuel García-Margallo, spanyol külügyminiszter a Cadena Cope nevű rádióadó reggeli műsorában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetet tette felelőssé a történtekért, noha ezt a belga hatóságok nem erősítették meg, és még egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként. "Egyfajta terroristarák terjed az egész világon" - fogalmazott a spanyol diplomácia vezetője.

A spanyol politikai pártok vezetői mind elítélték a történteket, és együttérzésüket fejezték ki a belga nép felé.

"Megdöbbentett bennünket a támadás Európa fővárosában, Brüsszelben. Szolidaritásunk és támogatásunk Belgiumnak, intézményeiknek és a belga népnek" írta Twitter-üzenetében a spanyol királyi pár.

Forrás: MTI