Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet, és összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a keddi brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. Fokozták a rendőri járőrözést a brit repülőtereken is, a London és Brüsszel közötti vasúti forgalmat pedig felfüggesztették.
Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka hivatalos keddi közleményében leszögezte, hogy a rendőri jelenlét megerősítése óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.

Rowley szerint keddtől fokozott rendőri jelenlét lesz elsősorban a közlekedési csomópontokban. Különösen London kulcsfontosságú pontjain és közlekedési hálózatán lesz "jól látható" a megerősített rendőrségi járőrözés.

A Scotland Yard terrorellenes részlegének vezetője hangsúlyozta azt is, hogy változatlanul a 2014 augusztusa óta érvényes második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban Nagy-Britanniában.

E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniában "jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Mark Rowley keddi közleményében nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy kik követhették el a brüsszeli merényletet. Március elején, újságíróknak tartott háttértájékoztatóján viszont azt mondta: az elhárító szolgálatok által összegyűjtött adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet az eddigieknél is nagyobb támadásokat készíthet elő világszerte. Rowley akkori tájékoztatása szerint a tavalyi párizsi támadás, valamint az egyiptomi légtérben felrobbantott orosz utasszállító repülőgép és a Szomáliában megkísérelt hasonló merénylet azt jelzi, hogy az Iszlám Állam szélesíteni próbálja tevékenységi területét.

A brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának  (COBRA) keddi értekezletét David Cameron miniszterelnök rendelte el. Cameron - részletek nélkül - az ülés előtt a Twitter üzenőportálon közölte, hogy a brit kormány minden lehetséges segítséget megad a brüsszeli hatóságoknak.

London több repülőterén, köztük a legnagyobb és a második legnagyobb légikikötőben, Heathrow-n és Gatwicken is megerősítették a rendőri jelenlétet, de - a belga főváros repülőterének lezárása miatt törölt brüsszeli járatokon kívül - forgalomkorlátozásokat nem jelentettek be.

Felfüggesztette viszont a London és Brüsszel közötti vasúti forgalmat a Eurostar, amely a Csatorna-alagúton át közlekedtet szuperexpresszeket London és belgiumi, illetve franciaországi célállomások között.

Keddi közleményében a Eurostar "nyomatékosan" azt javasolta a közeljövőben Brüsszelbe utazni szándékozóknak, hogy tegyenek le utazási terveikről, tekintettel a belga fővárosban kialakult súlyos közlekedési fennakadásokra.

A cég felajánlotta, hogy ingyenesen átcseréli későbbi időpontokra vagy más célállomásokra a keddi brüsszeli utazásokra megváltott menetjegyeket.

Forrás: MTI