Sokszor felmerülő téma az állatok szerepeltetése a cirkuszban. Mexikóban és Hollandiában már betiltották, Magyarországon pedig már többször kezdeményezték civil állatvédők, hogy cirkuszban ne léphessenek fel állatok, de eddig eredménytelenül. Most pedig három németországi tartomány kérelmet nyújtott be a kormánynak, amivel el akarják érni, hogy tiltsák be a cirkuszokban a vadállatok szerepeltetését. Azonban ez a kérelem egyelőre még sok problémát vet fel.
Sok cirkusz híres az állatmutatványokról. De van rá példa, hogy a cirkusz az állatokat magától, állatvédelmi okokból kivette a programból. Most pedig Hessen tartomány kezdeményezésére, Rajna-vidék-Pfalz és Türingia is újra megpróbálja elérni, hogy tiltsák be a cirkuszokban a vadállatok szerepeltetését.

Főleg az elefántok, medvék, zsiráfok, orrszarvúak, vízilovak és majmok cirkuszban tartását akarják betiltani.

A szövetségi tartományok és az állatvédők abban egyetértenek, hogy a vadállatok megfelelő tartása  a cirkuszban nem lehetséges. Egy közvéleménykutatás szerint, a németek 65 százaléka az egzotikus állatok tartását a cirkuszban erkölcsileg nem tartja helyesnek.

Lea Schmitz a német állatvédelmi egyesület munkatársa azt mondja, hogy például a nőstény elefántok általában társas állatok, a cirkuszban pedig hiányzik nekik ez a nagyon fontos társas érintkezés, amire szükségük van. A tigriseket pedig gyakran, a természetes viselkedésükkel szemben, a mozgásukban erősen korlátozzák - írja a Spiegel.

Az állatok szenvednek a cirkuszban. Ez többek között ahhoz is vezet, hogy szaporodnak azok az események, amely például tavaly nyáron történt Baden-Württemberg tartományban, amikor is egy nőstény elefántbébi kiszökött a cirkuszból, és megölt egy gyalogost.  

A német állatvédők szövetsége szerint az állattartás felügyelete nem sikeres. Pedig vannak cirkuszi irányelvek, hogy hogyan kell az állatokkal bánni, csak éppen ezek az irányelvek nem kötelező érvényűek, mondja Schmitz.

2011-ben 895 cirkuszi állatot ellenőriztek, közülük 409 esetben állapították meg, hogy nem megfelelően bánnak velük. A német állatvédők szövetsége szerint ezzel az a baj, hogy túl ritkán van következménye– mint például nemrég Bajorországban, ahol elkobozták az utolsó német cirkuszi medvét.

Az, hogy a javaslat a szövetségi kormány részéről meghallgatásra talál-e, még kérdéses. Ugyanis már 2003-ban és 2011-ben is voltak hasonló kezdeményezések. Azonban a Földművelésügyi Minisztérium nem látott lehetőséget ennek kezelésére, a szóvivő azt mondta, hogy a tilalom az állatvédelmi törvény alapján csak akkor lehetséges, ha az állatokat jelentős fájdalmak között, szenvedve vagy nekik bármilyen módon ártva tartják vagy szállítják.  

Azonban a  szövetségi tartományok ehhez nem rendelkeznek elegendő információval. Ugyanis egy ilyen tilalom bevezetése alkotmányjogi kérdéseket vet fel. Ilyen például a szakmai szabadságba való beavatkozás. Egy állatidomár, aki elefántra specializálódott, nem tud hirtelen egy másik állatot kiképezni, magyarázta Frank Keller, az állatidomárok szakmai szövetségének tagja.

A vadállatok nem vadak többé?

A tilalom a cirkuszbarátok társasága szerint teljesen felesleges lenne. Helmut Grosscurth elnök azt mondta, hogy sok cirkusz például már hosszú ideje saját maga szigorúbb szabályokat alkalmaz az elvártnál. És sok vállalkozás számára az állatok fontosak a túléléshez: „a tilalom bizonyos állatfajokra sok cirkuszi vállalkozás létezését veszélyeztetné", mondta Grosscurth.

Ezenkívül azt állítja Keller, hogy a vadállatok már nem vadak többé. A legtöbb fogságban született, emberi gondozásban, így más igényeik vannak, mint a vadon élő fajtársaiknak.

Jörg Pfeiffer állatorvos ezzel részben egyetért. Egy olyan állatorvosi hatóságnál dolgozik, amely többek között a cirkuszokat ellenőrzi. ”Ha helyettesítjük a szerepeket, a vadállatok nem mindent csinálnak úgy, ahogy a természetben" - mondta Pfeiffer.

Viszont Pfeiffer szerint a majmokat és a medvéket nem lehet a fajtájuknak megfelelően tartani a cirkuszban, és az elefántok tartását is kritikusnak látja. Ezzel szemben az oroszlánok tartása szerinte bizonyos körülmények között

Pfeiffer ezt ahhoz a feltételhez kötné, hogy a cirkusz szakértelemmel bánjon az állatokkal. Ugyanis néhány cirkusz 20 évvel ezelőtt alakult, és csak kevés továbbképzési lehetőségük volt az állatidomároknak. Emiatt kéri Pfeiffer a tanfolyamokat, hogy különösen a cirkuszok számára fejlesszenek ki kurzusokat.

Hollandiában és Mexikóban már betiltották az állatok szerepeltetését a cirkuszokban. Magyarországon civil állatvédők többször is kezdeményezték már, hogy tiltsák be az állatok használatát a cirkuszban, egyelőre eredménytelenül.