Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát és az Egyesült Államokat. A kiadott nyilatkozat szerint kegyelem nélkül végrehajtják a támadást, ha belekezdenek a hétfőre időzített közös katonai gyakorlatozásba.
A Koreai Néphadsereg "igazságos, megelőző atomcsapásnak" titulálta a vezérkar kiadott nyilatkozatukban az elkövetni kívánt támadást. Ezt a fenyegetést már korábban megelőzte egy hat rövid hatótávolságú rakéta kilövése, amelyeket a keleti Wonsan kikötővárosból indítottak múlt csütörtökön.
Ezeket a rakétákat órákkal azután bocsátották útjukra, miután a 15 tagú ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta a legfrissebb szabályozásokat a phenjani nukleáris fegyvergyártást illetően. Dél-Korea védelmi minisztériuma szerint a kilőtt hat rakéta a Japán-tengerbe csapódott mindenféle pusztítás nélkül.

Korábban már számos alkalommal figyelmen kívül hagyta Észak-Korea az ENSZ szabályozásait, és már négy atomkísérletet hajtott végre, illetve nagy hatótávolságú rakétákat is indítottak, amelyek további szankciókat vontak maguk után.
A március 2-án elfogadott 2270-es számú szankció rengeteg bevételtől fosztja meg az országot, ugyanis megtiltotta a kulcsfontosságú nyersanyagok exportját (mint például a szén és a vas), illetve minden olyan teherhajó átvizsgálását elrendelték, amelyek áthaladnak az állam felségvizein.