Múlt szombaton a bécsi U6 metró Handelskai nevű állomásához közeli, népszerű “Base 20” ifjúsági központjának esti diszkójánál egyszer csak feltűnt ötven bevándorló fiatal, akik hét ott szórakozó csecsen tinédzsert módszeresen félholtra vertek majd egészen addig szurkáltak, amíg a rendőrség ki nem ért a helyszínre. 
A késelés oka részben a kábítószerrel kapcsolatos területi vita volt, részben pedig egy facebook-on történő üzengetésnek volt köszönhető. A rendőrség az elkövetők közül hat afgán menekültet tudott a helyszínen elfogni, és mindössze három tanút talált, akik hajlandóak voltak emlékezni arra, hogy mit láttak. Az osztrák rendőrség az esetet rendkívül veszélyesnek ítéli meg, mert a bécsi éjszakai életben a kábítószer-terjesztés több, mint egy évtizede az olasz maffiával együttműködő nigériai csoportok kezében van, és egyre több jel mutat arra, hogy az általuk ismert alvilág teljesen átrajzolódik.

Az események távolról sem mondhatóak rendhagyónak, hiszen pl. Magyarországon is előfordultak ilyen események – elegendő itt a Marian Cozma halálával végződött veszprémi támadásra gondolni. Az események hátterében azonban már nem helyi bűnözői csoportok egymás közötti leszámolását kell keresni, hanem egy teljesen új és most formálódó szervezett bűnözői kör létrejöttének és terjeszkedésének vagyunk tanúi.

Ennek az új típusú szervezett bűnözésnek a sajátossága, hogy nem az előzményekkel rendelkező helyi bűnszervezetekből nő ki, hanem az újonnan megjelenő menekültek egy része hozza létre teljesen függetlenül a már létező bűnözői köröktől. A zömében 15 és 25 év közötti férfi bűnelkövetők kivétel nélkül az elmúlt egy-másfél évben érkeztek Európába, akik saját fenntartásukhoz szükséges munkalehetőséggel nem rendelkeznek.

A menekültekkel együtt érkező, vagy közülük kiváló bűnelkövetők nincsenek tisztában a nyugati és a keleti jogrend közötti különbségekkel.

A nyugati jogrendben a törvény előtti egyenlőség a legfontosabb alapelv és az, hogy ne kövess el olyat, amit nem szeretnél, ha veled szemben követnének el.

- A keleti jogrendben azonban csak az uralkodó valláshoz tartozóknak vannak teljes körű jogaik. A nőknek,  pogányoknak, keresztényeknek, stb. csak erősen csökkentett jogaik és jogérvényesítési lehetőségeik vannak. Ebből következik az is, hogy az uralkodó csoporthoz tartozók többet engedhetnek meg maguknak – saját jogberendezkedésük alapján – mint a nekik alávetettek. Ez a jog-, és vallásfilozófiai alapkultúra pedig relativizálja a bűncselekményekkel kapcsolatos felelősségérzést.

- A városok éjszakai életében megjelenő, frissen érkezett migránsokból álló bűnelkövetői csoportok – mivel semmilyen integráción nem estek át – saját logikájuk alapján építik fel szervezeteiket. Az első és legfontosabb logika a csoporton belüli kohézió létrehozása, amire – az idő hiányában – más mód nem adódik, csak a közös földrajzi vagy etnikai-nyelvi eredet.

A modern nagyvárosok településszerkezete általában elkülönült ipari-, lakó-, és üzleti  / kormányzati negyedeket jelent, amelyeket a szükséges mértékű közúthálózat és tömegközlekedés köt össze. A tömegközlekedésen belül a bűnözés szempontjából kiemelt jelentőséggel bír az elővárosi vonat és a metróközlekedés, ezek ugyanis a gyors mozgáson túl lehetőséget adnak, hogy a felszín alatt lévő –  így kevésbé szem előtt lévő – állomásokon nagyobb csoportok verődjenek össze.

A várost a bandák a metróállomásokon keresztül ismerik meg, működésük alapja az egyes metróállomások és azok környékének “belakása”, ahol dílerkedéssel, kifosztással, zaklatással, stb. ütik el az idejüket. A magyar sajtó figyelmét nagyrészt elkerülték azok a német és osztrák sajtóinformációk, amelyek a szilveszteri kölni és más német, osztrák és svájci városokban történt zaklatásos és kifosztásos bűncselekmények kapcsán kerültek felszínre.

Új típusú bűnözés jött létre, amelynek két fő jellemzője: egyrészt, hogy kötött pályás közlekedési eszközökhöz kapcsolódnak, mivel azokkal nagyobb létszámban gyorsan képesek bárhova odaérni; másrészt a csoportok  a közösségi médiákon keresztül szerveződnek, tartják egymással a kapcsolatot és célpontokat keresnek maguknak.

Az újonnan létrejövő bandák elsősorban egymás ellenségeivé válnak, -ugyanis hasonló módszerekkel igyekeznek terjeszkedni- ami csak egymás rovására lehetséges, mivel a metró-, és vasútállomások száma véges. A hagyományos szervezett bűnözői körök általában a felkapottabb éjszakai negyedeket preferálják, ahol a nagyobb vendégszám és a nagyobb költési hajlandóság miatt a kábítószer, a prostitúció és a védelmi pénzek szedése is nagyobb haszonnal kecsegtet. A hatalmas utánpótlási bázissal rendelkező fiatal bandák azonban csak idő kérdése, hogy mikor jutnak el a belvárosokba, hogy versenytársként lépjenek fel a már kialakult bűnszervezetekkel szemben.  Az alvilágban pedig az erőviszonyok megváltozásának természetes velejárói a területi viták és leszámolások, amik hosszú időre állandósulhatnak is.

Egyes elemzések szerint Európában és más földrészeken is pillanatnyilag két szuperszervezet jön létre:

- egy iraki és szíriai fiatalokból álló kevésbé vallásos és iskolázottabb csoport,

- és egy afgán irányítású, kisebb lélekszámú migráns etnikumokat magába olvasztó, iskolázatlan, merev vallási szokásokat előíró és súlyos erőszakkal operáló szervezet. Egyelőre mindkettő kialakulási fázisban van és nem rendelkezik de facto vezetőkkel, azonban az erős emberek kinövésének minden esélye megvan.

A két csoport létezése és szembenállása – pontosan a közösségi média használatának köszönhetően – egyáltalán nem korlátozódik Bécsre vagy Ausztriára. Törökországtól a Balkán és az Európai Unió minden menekülttáborában, átmeneti szállásán és mindenhol, ahol menekültek vannak elszállásolva – jelen van a probléma és jelen van a két csoport. Az utóbbi időben ezek a csoportok összecsaptak Szerbiában, Macedóniában, Görögországban, Törökországban, Japánban, Belgiumban, Ausztriában, Németországban, Svédországban, Franciaországban – és Magyarországon is.

A közösségi média szerepe már az Európába jutásnak is a legfontosabb eszköze, és az új generációs szervezett bűnözés pedig teljes mértékben kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket. A meglazult rendőri és államigazgatási szigornak köszönhetően ezek a bandák képesek a világ összes országában összehangolni tevékenységüket.