A 18 kategória mindegyikében 5-5 jelölt versengett a Magyar Filmdíjért. A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb, összesen 15 jelölést a Magyar Filmdíjra. A 18 kategória jelöltjeit szombaton hozták nyilvánosságra, az elismeréseket a 2. Magyar Filmhét zárónapján adták át.
A Liza, a rókatündér lett a legjobb nagyjátékfilm a 2. Magyar Filmhéten. Ujj Mészáros Károly megkapta a filmért a legjobb rendező díját, és a legjobb női főszereplő díját is ez a film nyerte: Balsai Móni kapta Liza szerepéért. 

A legjobb férfi főszereplő Vidnyászky Attila lett a Veszettekben nyújtott alakításáért.

Tartolt a FÉLvilág is: A legjobb tv-film díját kapta érte Szász Attila rendező, a legjobb operatőr díját Nagy András és a legjobb forgatókönyvíró Köbli Norbert lett.

A legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter (Utóélet), a legjobb férfi mellékszereplő pedigf Kulka János (FÉLvilág).

Különdíjat kapott az immár Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László. Maga a film az alkotók kérésére nem indult a versenyen.

A díjátadó elején egy színpadi jelenettel felidézték a Körhinta című filmet, a díjazottak kihirdetése után pedig meglepetésre megjelent Törőcsik Mari, a film főszereplője.

A 2. Magyar Filmhéten 270 film versenyzett. Az alkotók a 2012. február 5. és 2015. december 31. között Magyarországon moziban vetített, 2015. január 1. és 2015. december 31. között televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

A Liza, a rókatündért mindegyik játékfilmes kategóriában jelölték, sőt a legjobb női és férfi mellékszereplők mezőnyében két-két színésszel is képviseltetette magát Ujj Mészáros Károly filmje. A legjobb nagyjátékfilm díjáért a Liza, a rókatündérrel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, az Anyám és más futóbolondok a családból, A nagy füzet és az Isteni műszak versenyzett.
A 12 szakmai kategóriában a legjobb rendező, női és férfi főszereplő mellett a legjobb női mellékszereplőt; férfi mellékszereplőt; operatőrt; forgatókönyvírót; vágót; hangmestert; zeneszerzőt; díszlet-, látvány- és jelmeztervezőt; valamint a legjobb smink-, fodrász- és maszkmestert díjazták. A jelöltek teljes listája a Magyar Filmakadémia oldalán, itt található.

Február 29-én, hétfőn este az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Oscar-díjas Saul fia díszvetítésével nyílt meg a 2. Magyar Filmhét. A rendezvényt akkor még felvételről köszöntötte Los Angelesből a film rendezője, Nemes Jeles László, a főszereplő Röhrig Géza és a stáb.

A Magyar Filmakadémia teljes tagsága február 28-tól szavazhatott arra, hogy melyik film, illetve alkotó kerüljön be a 18 kategória 5-5 jelöltje közé. Az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntöttek a nyertesekről.

A 2. Magyar Filmhéten Zsigmond Vilmosra emlékeztek a világhírű operatőr Magyarországon eddig nem látott, forgatási teszt-polaroid képeiből szervezett kiállítással, valamint levetítették Brian De Palma Fekete Dália című filmjét is, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmost 2007-ben negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra.
A megnyitón jelen volt Rófusz Ferenc, aki 1981-ben A légy című animációs filmjével Magyarország képviseletében az első Oscar-díjat kapta. A Magyar Filmhetet Novák Emil, az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) és az NMHH Médiatanácsa segítségével megszervező Magyar Filmakadémia elnöke nyitotta meg. A műsorban néhány másodperc csenddel adóztak a napokban elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze emlékének. Az este során különleges fényshow kíséretében fellépett a Mandel Róbert Electric, az esemény házigazdája Dobó Kata színésznő volt.

A megnyitón a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége nevében Falkusz Zoltán és Horváth Zsófia arra kérte a hazai filmes szakma képviselőit, hogy lássanak el felirattal minden filmkópiát, mert a Magyarországon élő mintegy tízezer siket és hatvanezer nagyothalló is részese akar lenni a filmek által nyújtható kulturális élménynek.