Európa országai és népei között soha sem volt béke, szinte mindenkinek vannak kollektív traumái, „sebei”, vagy tudatosult, vagy a tudat alatt rejtetten működik. (francia-német, francia-angol, ír-angol, baszk-spanyol, horvát-szerb, albán-szerb, lengyel-német, lengyel-orosz, magyar-román, ukrán-orosz, román-orosz, stb.). 
Van azonban két nép Közép-Európában, akik 1000 év alatt egymás mellett élnek és a legnagyobb nehézségek mellett is kitartottak egymás mellett, szerették, segítették egymást. Ez a két nép a lengyel és a magyar. Ez a cikk szeretné összegyűjteni a legfontosabb történelmi eseményeket, ami összeköti e két népet. Bevezetőként álljon itt e két nép fia gondolata, a testvériségről 1849-ből.

Petőfi Sándor: Erdélyi hadsereg (részlet)

„Két nemzet van egyesűlve bennünk,
S mily két nemzet! a lengyel s magyar!
Van-e sors, amely hatalmasabb, mint
E két nemzet, ha egy célt akar?
Egy a célunk: a közös bilincset
Összetörni, melyet hordozánk,
S összetörjük, esküszünk piros mély
Sebeidre, megcsufolt hazánk!”

“Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.”

– Géza fejedelem második felesége Adelajda – Siemomysł fejedelem lánya, Vitéz Boleszláv első felesége Géza fejedelem lánya, Judit Szent István nővére).
– Szent László Lengyelországban született és egyes források szerint anyanyelve is lengyel volt, a magyarországi lengyelség védőszentjévé vált.
– II. Boleszlávot (1058-1080) – I. Béla sógorát – VII. Gergely pápa kiátkozta. II. Boleszlav ekkor a fiával együtt Magyarországra, Szent Lászlóhoz menekült.
– Károly Róbert és Ulászló lengyel király szövetséget kötöttek, a magyar király segítette a lengyelt a Német Lovagrend ellen.
– Visegrádi királytalálkozó 1335-ben.
– Nagy Kázmér király Krakkóban egyetemet alapít, sok magyar diák jár oda. Czestochowai monostor megalapítása 1380-ban 16 pálos ment akkor Budáról Czestochowába. (Érdekesség: 1934-ben 16 lengyel pálos jött Czestochowáról Magyarországra, hogy megerősítse a pálos rendet.)

– A Nagy Lajos király közös uralkodó, magyar–lengyel perszonálunió 1370-1384. A térképen Nagy Lajos birodalma
– Nagy Lajos lánya Szent Hedvig lesz Lengyelország királynéja, Magyarországon a másik lánya Mária.
– 1440-ben I. (Jagelló) Ulászló lesz a magyar király, aki 1444-ben hősi halált hal Várnánál a töröktől.
– 1526-ban a mohácsi csatában nagyon sok lengyel vesz rész.
– 1576-ban Báthory Istvánt választják lengyel királynak.
– 1701 novemberében II. Rákóczi Ferenc megszökött a bécsújhelyi börtönből, Lengyelországba menekült.
– Lengyelországot szomszédjai három alkalommal osztották fel. 1772-ben a szomszédjai elvették az ország területének nagyobb részét, a megmaradt csonka ország reformokkal kísérletezett. 1793-ban megszűnt a független Lengyelország, felosztotta egymás között Oroszország, Poroszország és Ausztria. 1795-ben újraosztották egymás között a lengyel területeket.
– 1830-ban felkelés tör ki a lengyel állam újraegyesítésért. A magyar vármegyék gyűjtéseket, jótékonysági bálokat rendeztek a lengyeleknek. Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Kölcsey Ferenc, Eötvös József, az írók közül Vörösmarty Mihály, Bajza József nyíltan támogatták a lengyelek ügyét.1831-ben a lengyel felkelők Ostrołękánál súlyos vereség után, véres megtorlás következett az oroszok részéről.
– 1848-49 lengyel légió „A mi és a ti szabadságotokért!” jelszóval küzd a szabadságharcban, és két tábornok is lengyel, Bem József és Dembiński Henryk.
– 1863-ban Orosz-Lengyelországban újabb lengyel felkelés tört ki, több száz magyar küzdött itt a lengyelek oldalán.
– 1915-től az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere Burián István utóda majd ifj. Andrássy Gyula küzd az önálló Lengyelországért és az Osztrák-Magyar-Lengyel közös államért.
– 1920 januárjában Trockij határozottan kijelentette, hogy a burzsoá Lengyelországot le kell rombolni, áprilistól kitör a lengyel-szovjet háború. A lengyelek segítséget kérnek az erős Csehszlovákiától de megtagadják, a trianoni Magyarország nyújt segítséget pl. fegyvereket lőszert küld.
– 1938 A müncheni egyezmény után a lengyel és magyar közös kérést intézett az angol, francia német olasz kormányoknak, hogy vizsgálják felül Magyarország határait, elsősorban Kárpátalját és a Felvidéket.
– 1939 Teleki Pál kijelenti: „Magyarország részéről nemzeti becsület kérdése az, hogy ne vegyen részt semmiféle agresszióban Lengyelország ellen (…), ennek folytán semmi körülmények között nem engedhetjük meg német csapatok magyarországi vasútvonalakon történő átszállítását Lengyelországba.”
– 1939. szeptember 17-én Magyarország megnyitotta a határt a lengyel menekültek előtt, mert három oldalról megtámadták. Nyugatról a Németország, délről Szlovákia és keletről Szovjetunió.) Megígérték, hogy senkit nem adnak ki a németeknek és a menekülteknek megfelelő életkörülményeket biztosítanak.
– 1941 nyarán a lengyel menekülteknek Balatonbogláron középiskolát hoztak létre, mintegy 600 diák számára.
– 1956-ban a poznani felkelés leverése miatt, október 23-án Budapesten rokonszenv tüntetés a lengyelek mellett. A lengyelek is hasonlóképpen reagáltak a magyar szabadságharcra: vért adtak a magyar sérülteknek, gyógyszer és élelmiszer-szállítmányokat indítottak el Budapestre.
– 1991. február 15-én írta alá a Visegrádi Nyilatkozatot Václav Havel, csehszlovák elnök, Lech Wałęsa, Lengyelország elnöke és Antall József, magyar miniszterelnök.
– 2006. március 24-én a lengyelek és magyarok közötti sok évszázados szoros barátság szellemében Bem József téren felavatták az első köztéri Magyar–Lengyel Barátság Emlékművet.
– 2008. szeptember 29-én Óbudán avatják fel az első nem lengyelországi katinyi mártírok emlékművét.

Mi a magyar lengyel barátság szellemi lényege? Mi a küldetése, milyen nemes célt mutat fel?
Európa jövőjéhez milyen mintát adhat, Európa szívében ez a két nép?
Ha ez Európai Unió szétesik, mi lesz a közép-európai népekkel, országokkal?
A visegrádi négyek vezessenek be közös valutát? (akár Visegrád néven) Hangolják össze még jobban a diplomáciai, katonai és gazdasági stratégiájukat?
Megszülethet újra a közép-európaiság saját identitással? Lehet-e egy erős, Közép-Európa kiegyenlítő vagy híd szerepben az USA és az Oroszország között?
Az tény, hogy a lengyel-magyar barátság egy szellemi realitás, ami jó kovász lehet Közép-Európában a nyugat és kelet között.

Közép-Európa Konföderáció – A szív szövetsége nyugat és kelet között.

Forrás: magyartudat.com