21 éve, hogy a délszláv konfliktus idején, 1995. július 11-én szerb katonák vonultak be a boszniai Srebrenicába, ahol néhány nap alatt mintegy nyolcezer muzulmán férfit mészároltak le és 30 ezer nőt és gyermeket deportáltak a városból. Radovan Karazsics tevékenysége újra ráirányítja a figyelmet egyes pszichiátriai ideológiák háborús uszításban és népirtásban betöltött szerepére.
Kevéssé ismert történelmi tény, hogy a későbbi délszláv konfliktusoknak is alapját képező náci fajhigiénés elméletek alapjait elismert német pszichiáterek dolgozták ki. Az e munkában kiemelkedő pszichiáterek, Alfred Ploetz és Ernst Rüdin elismerést is kaptak ez irányú munkájukért, Rüdin 1934-ben elnyerte a náci párt Becsület Aranymedálját, 1943-ban pedig maga Hitler adományozta Rüdinnek „a fajhigiénia úttörője” címet. Rüdin így fogalmazott: „Csak a Führer által váltak valóra 30 éves álmaink, hogy bevezessük a fajhigiéniát a társadalomba.”

A több tízezer emberéletet követelő délszláv konfliktus ugyanezekből a pszichiátriai elméletekből táplálkozott. 1986-ban Jovan Raskovics szerb pszichiáter társszerzőként megírta A Szerb Tudományos Akadémia jelentése című írást, mely a „nagyobb Szerbia” megteremtését követelte és azt hangoztatta, hogy a szerbek pszichológiai felsőbbrendűségüknél fogva a horvát és muzulmán kisebbségek fölé kell, hogy emelkedjenek.

Később a Raskovics által alapított Szerb Demokrata Párt élére tanítványát és barátját, a szintén pszichiáter Radovan Karadzsicsot választották meg, aki 1992. május 13-án lett a boszniai Szerb Köztársaság első elnöke. Nem elhanyagolható tény, hogy fiatal pszichiáterként gyakran állított ki hamis orvosi és pszichológiai véleményeket bűnözőknek, hogy azok elkerülhessék büntetésüket. Kiderült pszichiáteri bűnözése, csalás és sikkasztás miatt három évet töltött börtönben.  Államfőként a horvátok és bosnyákok ellen folytatott háború fő okozójává, majd annak vezetőjévé vált. A Hágai Nemzetközi Törvényszék 1995-ben emelt vádat ellene emberiség elleni bűntettek és népirtás miatt, őt tekintik az 1995. júliusában a kelet-boszniai Srebrenicában történt közel nyolcezer muzulmán polgári személy legyilkolásának értelmi szerzőjének. Érdekes momentum, hogy Szlobodan Milosevics, a későbbi szerb elnök, aki  továbbra is fenntartotta az etnikai kisebbségek közötti ellentétet, 25 évig volt Karadzsics pszichiátriai páciense.

2016. március 24-én a Hágai Nemzetközi Törvényszék megállapította, hogy Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök és pszichiáter felelős a boszniai településeken elkövetett emberiesség elleni bűnökért és a 11 vádpontból 10-ben bűnösnek találta, 40 év börtönre ítélte.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR), a mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete a pszichiátria etnikai tisztogatásokban betöltött szerepéről szóló információkat eljuttatta az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához is.