A súlyos rendellenességeket okozó betegség nagyon gyorsan terjed Kolumbiában, egy hét alatt negyedével nőtt az ismert esetek száma. Az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Ricóban az év elején még csak egy fertőzöttről tudtak, de január végén számuk már elérte a harmincat. Közben tíz cég is dolgozik a fertőzést kimutató teszt kidolgozásán, de a védőoltás előállítása és tesztelése akár még másfél évig is eltarthat.
Tájékoztatókat osztogató brazil katonák (Fotó: Europress - AFP/ Evaristo Sa)
A helyzet továbbra is Brazíliában a legkritikusabb: itt jelenleg 1,5 millióra becsülik a fertőzöttek számát, a kormány kétszázezer katona bevetésével próbálja akadályozni a vírus terjedését, és tájékoztatni a lakosságot. A vírus miatt felmerült, hogy az USA és Kenya sem küld sportolókat a nyári, riói olimpiára. Már Angliában és Kínában is történtek megbetegedések.

A Zika egy szúnyogcsípéssel és szexuális úton is terjedő vírus. Az esetek nagy részében tünetmentes lefolyású, de minden ötödik páciensnél jelentkezhet láz, kiütés, szemfájás. Igazán nagy pánikot az okoz, hogy az elmúlt időszakban a Zika-vírussal fertőzött terhes nők között nagyon megnőtt a mikrokefáliával – kisfejűséggel – születő gyerekek aránya, amely következtében fejlődési rendellenességek állhatnak elő, és a betegek várható élettartama is rövidebb az átlagosnál. Emellett a vírus életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat. A legfrissebb adatok szerint jelenleg körülbelül 1,6 millió fertőzöttről tudni világszerte, az esetek több mint 90 százalékát Brazíliában regisztrálták, de több ezer fertőzött van Kolumbiában, Venezuelában, Hondurasban és El Salvadorban is. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az év folyamán akár 4 millió embert is érinthet a betegség. A fertőzés kiszűrésére egyelőre nem létezik teszt, és védőoltással sem megelőzhető.

Másfélszeresére nőtt a fertőzött nők száma 

Az egyik legsúlyosabb helyzet továbbra is Kolumbiában van: a járványügyi hatóság tájékoztatása szerint több mint 31 ezer fertőzött van, köztük 5 ezer terhes nő – írja a Reuters. Az elmúlt egy hétben negyedével nőtt az ismerté vált esetek száma, a terhes nők körében 60 százalékos volt az emelkedés. A betegség az ország két régiójára összpontosul: a venezuelai határ melletti Norte de Santander régióra, és a turisták körében népszerű karibi-tengeri mentén fekvő részére. A betegek száma az év végére akár a 600 ezret is elérheti.
Fotó: Europress - AFP/ Luis Robayo
Kolumbiában szigorúak az abortusszal kapcsolatos szabályok, de a kormány biztosította Zika-vírussal fertőzött terhes nőket, hogy élhetnek a beavatkozással. Sok nő ennek ellenére nem talál olyan orvost, aki végrehajtaná a műtétet, ezért sok az illegális abortusz. Helyi sajtóhírek szerint az első Zika-vírus miatti abortusz múlt héten történt. A kolumbiai hatóságok korábban arra figyelmeztették az embereket, hogy 6-8 hónapig halasszák el a teherbeesést.

A vírus az USA partjainál van

A vírus egyre nagyobb aggodalmat okoz az Egyesült Államokban is. A közigazgatásilag az országhoz tartozó, az amerikai partokhoz közel fekvő Puerto Rico szigetén január elején még csak egy fertőzöttről tudtak, a szám a hónap végére harmincra nőtt – számol be a Washington Post. A fertőzöttek között van egy terhessége első trimeszterében járó nő. A betegek többsége a sziget keleti részén, vagy a sűrűn lakott főváros, San Juan környékén él. Csak négy beteget ápolnak kórházban, legtöbbjüknek csak kisebb tüneteik – kiütés, szemfájdalom – vannak.

A közegészségügyi szakemberek a vírus terjedésének gyorsulására számítanak, mivel a fertőzést terjesztő szúnyogok a sziget minden részén megtalálhatóak. A Puerto Ricó-i kormányzó, Alejandró Garcia Padilla múlt hétvégén közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A hatóságok mindenkit figyelmeztettek arra, hogy kerüljék el a szúnyogcsípéseket: viseljenek hosszú ujjú ruhákat, csukják be az ajtókat és az ablakokat, szereljenek fel szúnyoghálót.

Egy másik Egyesült Államokhoz tartozó szigeten, Hawaii-n is megelőző lépéseket tesznek. Itt Zika-vírussal fertőzött beteget még nem találtak, de többen megfertőződtek a szintén szúnyogok által terjesztett Dengue-lázzal – írja a CNN.

Hetekre, és nem hónapokra van a teszt

Tegnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) általános igazgatóhelyettese, Dr. Marie-Paul Kieny azt közölte, hogy a kutatók „hetekre, és nem évekre” vannak a Zika-vírust kimutató teszt kifejlesztésétől. A védőoltás előállítása és klinikai tesztelése azonban még 18 hónapot is igénybe vehet – számol be a New York Times.

Jelenleg 10 cég dolgozik a teszt kifejlesztésén. Egy részük a vérből próbálja meg kimutatni a vírust, míg a többiek a vérben termelődő antitestek számából próbálnak a vírus jelenlétére következtetni. Kieny azt mondta, egyik teszt működése sem igazolt még, így engedélyeztetve sincsenek.

A WHO azt tanácsolja a terhes nőknek, hogy fontolják meg utazásukat olyan területekre, ahol a Zika-vírus már megjelent. A szervezet azonban egyelőre nem javasolja utazási és kereskedelmi korlátozások bevezetését az érintett országokkal.