A miskolci tüntetésen felszólaló Pilz Olivér szerint az oktatási rendszer a Klik miatt nagyon központosítottan működik, a tanárok és a diákok is túlterheltek, a köznevelési kerekasztalnak pedig akkor van értelme, ha azon a szakma elismert képviselői kapnak helyet. A Fidesz szerint a baloldali pártok pártpolitikai célokra használják a pedagógusokat, amit az bizonyít, hogy a tiltakozások szervezésében több helyen baloldali politikusok is közreműködtek.
Vonulnak a tüntetők Miskolcon (Fotó: MTI - Vajda János)
Az ország több nagyvárosában is tüntettek a pedagógusok, a legtöbb embert megmozgató események Miskolcon és a budapesti Szabadság téren voltak. A miskolci tüntetés délután fél ötkor indult, a tüntetők a Herman Ottó Gimnáziumtól vonultak a Hősok teréig, ahol a felszólalók elmondták a beszédeiket. Szót kaptak a tanárok képviselői; a Független Diákparlament nevű szervezet nevében felszólaló diákok; a felsőoktatási hallgatók nevében az internetadó elleni 2014 őszi tüntetést is szervező Gulyás Balázs; a pedagógus szakszervezetek vezetői; valamint a tüntetőkkel szolidaritásukat kifejező más szakszervezetek képviselői is.

Sok új probléma állt elő

A Herman Ottó Gimnázium tantestületének nevében felszólaló Pilz Olivér azt mondta, hogy a közoktatás rendszerében korábban is voltak problémák, ezért a változtatások szükségesek voltak. Szerinte azonban ezek nyomán, a kellő átgondoltság hiányában az oktatási rendszer nem lett jobb, és sok új probléma állt elő. A Klebelsberg Intézményfenntartó (Klik) túlságosan központosítottá tette a rendszer működését, és mivel Pilz szerint a legtöbb kérdésben a Klik helyi egységeinek, a tankerületeknek sincs döntési jogköre, ezért gyakori az egymásra mutogatás az iskolák és a Klik képviselői között.

Pilz azt mondta, az új rendszer túl nagy elvárásokat támaszt a diákok és a tanárok számára is. A diákoknak a zsúfolt tananyag miatt túl sok órájuk és házi feladatuk van, míg a tanároknak az adminisztrációs terhei nőttek meg jelentősen. Pilz beszélt a nem tanárként dolgozó iskolai alkalmazottak bérhelyzetéről, és a tankönyvek rendszerének megváltozásáról is – szerinte utóbbi miatt a tanárok sok esetben nem az általuk legjobbnak tartott tankönyvből kénytelenek tanítani. Pilz Olivér felszólalását azzal zárta, hogy nyugalmat és kiszámíthatóságot szeretnének, amihez arra is szükség van, hogy a köznevelési kerekasztalnál a szakma elismert képviselői kapjanak helyet.

A felsőoktatási hallgatók nevében felszólalt Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetések korábbi főszervezője is. Gulyás szerint a kormány az ígéreteivel ellentétben csökkentette a felsőoktatási forrásokat, amivel „elveszik a fiatalok jövőjét”. Azt mondta, a közoktatás létező problémáit a Klik felállítása nélkül is lehetett volna orvosolni, most pedig az egyetlen megoldás a Klik megszüntetése maradt.
Tüntetők Budapesten / Fotó: Sulyok László
A tüntetések előtt az ellenzéki pártok is megfogalmazták véleményüket a témáról – írja az MTI. Hiller István szocialista politikus, volt oktatási miniszter azt mondta: ahol jól működik az oktatás, ott a gyereket helyezik a középpontba, Magyarországon viszont az intézmény, a Klik fontosabb, mint a gyerek. Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a közoktatás nem pártügy, annak kérdéseit a diákokkal, szakszervezetekkel, pedagógusokkal kell egyeztetni. Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közleményben azt írta, tiltakoznak "az állampárti módszer ellen", hogy a pedagógusokat véleményük szabad kinyilvánítása miatt állásuk elvesztése fenyegeti. Szerinte a Klik működésképtelen, a tanárok és a diákok túlterheltek, a tankönyvek silányak, a társadalmi különbségek pedig egyre nagyobbak.

Folytatódik az országjárás

A tüntetésekkel egy időben fejeződött be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által szervezett, „Országjárás az oktatásról” című programsorozat pécsi fóruma – számolt be az MTI. Az esemény utáni sajtótájékoztatón Pölöskei Gáborné, az Emmi helyettes államtitkára elmondta: miniszteri döntésnek köszönhetően jelentős csökkennek az önértékelési és tanfelügyeleti folyamatokban a pedagógusok adminisztrációs terhei.

A fórumon szerepeltek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) érintő, a működéssel és fenntartással kapcsolatos kérdések, valamint szó volt a pedagógusok minősítő- és felügyeleti rendszeréről is. Pölöskei Gáborné a fórumon részt vevő pedagógusok hozzáállását konstruktívnak nevezte.

A nap folyamán Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára is beszélt az országjárás eddigi eredményeiről: 32 településen 336 iskolával konzultáltak. Elmondta, a jövő héten kezdődő köznevelési kerekasztalig az ország mind a 198 tankerületébe el szeretnének jutni.

A tüntetésekkel kapcsolatban a Fidesz-KDNP is megszólalt – tudósít az MTI. Hollik István kereszténydemokrata képviselő szerint a kormánypártok számára a gyermekek érdeke a legfontosabb, miközben a „bukott baloldal” csak pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat, és elégedetlenséget szít közöttük. Ezt az bizonyítja, hogy a nap folyamán tartandó, „oktatásinak álcázott” vidéki tüntetések mögött több városban is baloldali képviselők állnak. Sopronban például Jakál Adrienn, a Párbeszéd Magyarországért helyi elnökhelyettese a tüntetés szervezője. Győrben a LMP 2014-es vesztes polgármesterjelöltje, Nógrádi László szervezi a tüntetést, amelyet egy másik LMP-s politikus, volt önkormányzati képviselőjelölt, Jenei Ferenc jelentett be. Hollik István elmondása szerint a veszprémi tüntetés szervezője Katanics Sándor, aki 2006 és 2010 között MSZP-s országgyűlési képviselő volt, jelenleg a DK politikusa. Hollik felszólította a baloldali pártokat, hogy hagyják békén a pedagógusokat, és ne zavarják meg a kormány kezdeményezésére az oktatásról elindult párbeszédet. Emlékeztette a tanárokat, hogy 2010 előtt baloldali politikusok vették el a 13. havi bérüket.

MTI