Niranjan Rasalingam több mint egy éve raboskodik a mianmari Insein börtönben. Pedig hivatalosan nem is vádolják bűncselekménnyel. A 29 éves férfit 2014. decemberében tartóztatták le Rangunban.
Az Insein börtön Forrás: Wikipédia
A férfit azzal gyanúsítják, hogy három indiai férfivel közösen kifosztottak egy bank automatát. A rendőrök szerint klónozott bankkártyát használtak és így vettek fel az automatából 25,2 millió kyatot, azaz körülbelül 5,3 millió forintot. Börtönbe zárták, de vádat nem emelnek ellene.

Az angliai Croydonban könyvelőként dolgozó férfi tagadja a gyanúsítást és azt mondja, hogy embertelen körülmények között tartják fogva Mianmar legszigorúbb börtönében.

Az élet az Inseinben maga a földi pokol. A körülmények, a korrupció, a folyamatos életveszély. Fizetni kelll az ágyért és az ágyneműért. Az angliai barátaim küldtek pénzt, hogy tudjak venni egy kis plusz ételt és szappant - mondta Niranjan Rasalingam, aki arról is beszélt a Guardiannak, hogy egy másik rab megverte.  

A férfit kéthetente más és más bíróság elé viszik az országban. A bíróságok közötti időben pedig előzetesben tartják. Ezt azért csinálják vele a rendőrök, mert a törvények szerint így tudják hivatalos vád nélkül fogságban tartani hónapokig. Amíg nincs hivatalosan megvádolva, addig védekezni sem tud.
Kéthetente más bíróság elé állítják. Foto: Europress-Ye Aung Thu/AFP
A férfinek Susan Garbutt segít ebben a helyzetben. Ő a Brit Nagykövetségen dolgozott korábban helyettes konzulként. Elmondta, hogy a brit rendőrséggel már tisztázta a bankkártyák eredetét, amiket a férfi az Egyesült Királyságban vett.

Niranjan Rasalingam egy szállásfoglaló honlapnál dolgozott és egy saját kis irodát szeretett volna nyitni Mianmarban. A három másik letartóztatott közül is csak az egyiket ismerte egy barátján keresztül.

A védőik azt mondják, hogy a másik két indiai még csak nem is volt az országban november 16-án, amikor a bűncselekmény történt. Csak két nappal később érkeztek meg. Az eljárás miatt már az Indiai Nagykövetség is panaszt nyújtott be a mianmari külügyminisztériumhoz. A feljelentést a mianmari Kanbawza Bank tette. Ők sem és a mianmari kormány sem válaszolt az angol újságírók megkeresésére.

Amikor a férfit letartóztatták, akkor három napig nem adtak neki enni és a nagykövetség munkatársával sem találkozhatott. Azzal fenyegették, ha nem írja alá a burmai nyelvű papírokat, hogy beismeri a bűncselekményt, akkor hosszú időre börtönben marad.

De még mindig nem mondták meg neki, hogy mikor fogják megvádolni - mondta Susan Garbutt. Ő sokszor meglátogatta már a férfit, de volt már nála az új helyettes konzul és a nagykövet is. A nagykövetség azt ígérte, hogy magyarázatot kér a mianmari hatóságoktól arra, hogy miért van ilyen régóta vád nélkül börtönben a férfi. A brit kormány viszont nem akar közvetlenül beleszólni a mianmari jogrendszer működésébe.  
Az Insein börtön bejárata. Forrás: Wikipédia
Niranjan Rasalingam ügyében a külügyminisztérium kereste meg a mianmari kormányt. Már többször is jelezték, hogy nagyon aggódnak a férfi egészségéért és az ügy elhúzódásáért. De közvetlenül ők sem akarnak beleavatkozni egy másik ország igazságszolgáltatási rendszerébe. Annyit ígértek még tavaly augusztusban, hogy folyamatosan sürgetik a mianmariakat és állandó kapcsolatban lesznek a férfi ügyvédjével. Azóta eltelt fél év és a férfi még mindig börtönben van.

Itt nem kell elkövetned semmilyen bűncselekményt, hogy börtönbe zárjanak. Itt nincs igazság sem. Ez a pokol. Kérem segítsenek! - mondta Niranjan Rasalingam az újságíróknak - írja a a Guardian.