Tudtunk nélkül hallgathatják le a mobiltelefonjainkat, erre a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat figyelmezteti a fogyasztókat.
A mobiltelefonok, különösen a beléjük épített kamerák sebezhetőségére figyelmeztet legfrissebb jelentésében a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ). Rosszindulatú alkalmazások ugyanis bekapcsolhatják a telefon kameráját és mikrofonját, és egy távoli szerverre mindent rögzítenek.
Ezek a rosszindulatú alkalmazások a KNBSZ tanulmánya szerint távolról is képesek működni, anélkül, hogy a telefon tulajdonosa tudna a programról – írja a Magyar Idők szombati száma.

A KNBSZ tanulmánya szerint ez a veszély leginkább a vállalati mobiltelefonok esetében jelenthet gondot, ugyanis így érzékeny cégtitkok szivároghatnak ki. A szolgálat azt javasolja, amennyiben a munkához nincs szükség a kamerára és a mikrofonra, tiltsák le az eszközt a telefon beállításaiban. Ha ez nem megoldható, telepítsenek vírusirtót és tűzfalat a készülékre.

Tavaly is több, mobileszközöket érintő sérülékenység, illetve újszerű kártevő vált ismertté – mondta Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vezetője.