Csongrád megye szocializmus kori közigazgatásáról nyílik állandó kiállítás szerdán, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Szegeden, a megyei kormányhivatal épületében.
Miklós Péter történész, az Emlékpont igazgatója a tárlatot bemutató hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a látogatók a kiállításon megismerkedhetnek a kor közigazgatásával a tanácsrendszer 1950-es létrejöttétől a rendszerváltásig.

A szakember közölte: Csongrád megyét a helyi párt- és a megyei tanácsvezetés "keményvonalassága", hajlíthatatlansága és diktatórikus jellege miatt az 1970-es években hatalmon lévő kambodzsai kommunista diktátor után Pol Pot megyének nevezték már a rendszerváltást megelőző korszakban is. A helyi vezetés egyfajta baloldali vagy munkásellenzéki szerepet vállalt az akkor már konszolidálódó Kádár-rendszeren belül is - tette hozzá.

A párt megyei első titkári irodájában berendezett tárlaton tematikus blokkok mutatják be Csongrád megye létrejöttét, a helyi vezetőket, a munkásőrséget. A Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárából dokumentumválogatás idézi föl az időszak egy-egy fontos pillanatát.

A történész elmondta, a rendkívül gazdag iratanyag tanulmányozása során több érdekességre is bukkantak. Példaként említette, hogy a helyi pártvezetésnek rendszeresen problémája volt a munkásőrparancsnokokkal, visszatérő volt az ellentét a szegedi és a megyei pártvezetés között, a párton belül pedig többször is próbáltak fellépni a megyét irányító Komócsin család túlhatalma ellen.

Tóth István, a kiállítás tárgyi anyagának jelentős részét biztosító Móra Ferenc Múzeum osztályvezetője közölte, a bemutatóhellyé alakított irodákban korhű enteriőr idézi meg a múlt század második felének hangulatát. A bútorok, zászlók a megyei pártbizottság és a tanács irodáiból származnak, a plasztikák között pedig látható több egykori köztéri szobor makettje is. A látogatók - Enyedi Zoltán fotóriporter hagyatékából - mintegy hétszáz darabos fényképválogatást is láthatnak.

Az Országgyűlés 2000. június 13-ai döntésével nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Forrás: MTI