A Párbeszéd Magyarországért (PM) sajtótájékoztatóján azt mondták, a párt aktivistái által ledöntött emlékkövön tiltott önkényuralmi jelképnek számító nyilaskeresztek voltak, a kő pedig népszerű állomása volt a szélsőjobboldali szervezetek emléktúráinak. A PM feljelentést tesz annak kiderítése érdekében, hogy kik állították fel az emlékkövet, és felszólította a Jobbikot, hogy tisztázza kapcsolatát a "náci és újnáci" csoportokhoz.
A téma azért aktuális, mert holnap, február 11-én lesz a 1945-ös budapesti kitörési kísérlet évfordulója. A kísérletben a Budapest ostromakor a szovjetek által körbekerített 14 ezer német, 2 ezer magyar és 2500 nyilas próbálkozott meg a szovjet vonalakon áttörve elérni a német erőkig, közülük ezernél kevesebben jártak sikerrel. A kitörés évfordulójára a Becsület napja elnevezéssel rendszeresen megemlékeznek szélsőjobboldali csoportok, ennek keretében évről-évre emléktúrát is szerveznek a kitörésben résztvevők útvonalán.

Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja azt mondta, a párt aktivistái tegnap ledöntötték és elásták az „náci és újnáci szervezetek” által szervezett emléktúrák – ezeken Barabás szerint Novák Előd, a Jobbik alelnöke többször részt vett már – egyik állandó állomásán, a Pest megyei Tök melletti erdőben álló emlékkövet, amelyre – a tiltott önkényuralmi jelképnek számító – nyilaskereszteket véstek. Az emlékkő lábánál pedig egy Heinrich Himmlert, a náci Németország második legbefolyásosabb vezetőjét ábrázoló kép volt.
Barabás azt mondta, hogy a 21. század Magyarországán és Európájában elfogadhatatlan egy ilyen „botránykő” léte.

Tordai Bence, a PM szóvivője elmondta, az ügyben jogi lépéseket tesznek: feljelentésük célja, hogy kiderüljön, kik állították fel – hivatalos engedély nélkül – az emlékkövet. Azt mondta, a Jobbiknak tisztáznia kell a viszonyát az ilyen emléktúrákon részt vevő szervezetekhez, mert nem lehet „náci és újnáci” nézeteket vallani, közben pedig „cukiságkampányt” folytatni. Tordai azt is mondta, tudják, hogy jogi eszközök nem helyettesíthetik a párbeszédet, céljuk ezzel a lépéssel a „társadalom immunrendszerének” megerősítése a szélsőséges eszmék ellen, amelyet a párt kiemelt feladatának tekint.

Barabás arról is beszélt, hogy a PM is fontosnak tartja, hogy a világháború valamennyi áldozatára – civilekre és katonákra is – méltóképpen emlékezzünk. Ezért a ledöntött kő helyén gyászszalaggal díszített emlékfát ültettek.

Tordai Bence újságírói kérdésre válaszolt arra is, miért nem hajtanak végre hasonló akciókat a Szabadság téri emlékmű vagy más, – szintén tiltott önkényuralmi jelképnek számító – vörös csillagot ábrázoló köztéri alkotások esetében. Tordai szerint ez is fontos téma, de már van gazdája. Hozzátette azt is, hogy a magyar társadalomra jelenleg a szélsőjobboldal jelent valós veszélyt, ezért az ehhez az eszmekörhöz kapcsolódó jelképek ellen kell küzdeni.