Virtuális terápiát fejlesztettek ki depressziós betegek számára. A páciensek saját magukat vigasztalhatják meg két online alteregó segítségével. A terápia javítja a betegek állapotát.
A vizsgálatban 15-en vettek részt, tíz nő és öt férfi. Mindegyiküket depresszióval kezelik. Az emberek fejére headsetet tettek, amely először felnőtt alteregójukat vetítette ki egy virtuális tükörbe. Azt kérték tőlük, hogy azonosuljanak az avatárral, amely pontosan lemásolta mozgásukat.

Ezután a tükörben egy síró gyerek alakja jelent meg. Az alanyoknak az volt a feladatuk, hogy lenyugtassák a gyereket. A páciensek azt kellett mondaniuk a gyereknek, hogy idézzen fel egy boldog emléket és gondoljon olyasvalakire, aki szereti őt. Ezután a szakemberek kicserélték a headsetet, és a páciensek már a kisgyerek helyében léptek a virtuális valóságba. Ott pedig saját megnyugtató szavaikat hallhatták.

A University College London, a katalán Institució Catalana de Recerca i Estudis Avancats (ICREA) és a Barcelonai Egyetem közös munkáját Chris Brewin vezette. Szerinte az eredmények ígéretesek, a tesztelők pedig nagyon erőteljesnek írták le az élményt. A 23 és 61 év közötti páciensek közül kilenc ember depressziója csökkent egy hónappal a próba után. A kilencből pedig négyen számoltak be a depresszió klinikailag is jelentős csökkenéséről. Hat páciens azonban nem vett észre változást.

Egy-egy kezelés 45 percig tart, a páciensek pedig három alkalommal vettek részt rajta. Chris Brewin szerint a kezelés hatása akár hónapokig is érezhető. Azt mondta: "ebben a vizsgálatban, azáltal, hogy megnyugtatták a gyereket, majd visszahallották a saját szavaikat, a páciensek közvetett módon magukat vigasztalták meg. A cél az volt, hogy megtanítsuk őket sokkal megbocsátóbbnak és kevésbé kritikusnak lenni önmagukkal szemben".

Az MTI úgy tudja, hogy a mostani vizsgálattal egy jövőbeli, nagyobb klinikai próba alapjait fektették le a kutatók.