Az Európai Unióban tavaly minden negyedik internetezőnek volt valamilyen biztonsági problémája számítógépezés közben. Magyarországon ez az arány magasabb, 39 százalék volt.
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn tette közzé kimutatását, amelyet a feburár 9-e, a Biztonságosabb Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából készítettek.

A cseh és a holland internetezőknek volt a legkevesebb internetes biztonsági problémájuk (10 és 11 százalék). Szlovákiában a felhasználók 13 százaléka, Írországban pedig 14 százalékuk szembesült hasonló problémával. Az uniós átlag 25 százalék.

Horvátországban az internetezők 42 százalékának akadt biztonsági problémája. A sorban Magyarország következik, a harmadik Portugália 36 százalékkal, Málta 34-gyel a negyedik, Franciaország pedig az ötödik 33 százalékkal.

Az internetes biztonsági fenyegetések legnagyobb része vírus volt.

Az Európai Unióban átlagosan a számítógépet használók 21 százalékának lett vírusos a gépe,
Magyarországon pedig 36 százalékuknak. 2014-ben még a felhasználók 46 százalékának számítógépét fertőzte meg vírus Magyarországon.

Az olyan vírusfertőzések aránya, amelyek adatvesztést okoztak, az Európai Unió minden tagállamában csökkentek, kivéve Horvátországot. Szlovákiában csökkent a legnagyobb mértékben az ilyen vírusok aránya, 2014-ben még 47 százalék volt, 2015-ben pedig már csak 38 százalék – írja az MTI.