Az osztrák kormány döntése alapján 2019-ig összesen ötvenezer menekültnek kellene elhagynia az országot. Azok számára, akik önként vállalják, hogy elmennek Ausztriából, a minisztérium anyagi támogatást nyújt.
Ötvenezer menekültnek kell elhagynia az országot (Forrás: Newswire.ca)
Az osztrák vezetés szerint a leglényegesebb, hogy minél kevesebb menekült legyen az országban. Ez ugyanis a "fő szempont". Éppen ezért a tárca úgy döntött, hogy a menedékkérelmet nem kapó bevándorlók ellen gyorsított kitoloncolási eljárást hajtanak végre. Ehhez pedig minden szükséges eszközt bevetnek majd. Többek között minél inkább támogatják, és sürgetik is az "országok között érvényben lévő, további kiadatási szerződések létrejöttét", valamint sűrűbbek lesznek azok a járatok is, amelyeket a menekültek visszaküldéséhez használnak fel - írja az MTI.

Az állam döntött és múlt héten abban egyezett meg a tárca, hogy az idei évben összesen 37 500, 2019-ig pedig 130 000 menedékkérőt fogadnak be az országba. Ezenkívül bővülni fog azoknak az országoknak a listája is, amelyeket biztonságosnak nyilvánítanak. A bővített listába szerepelni fog ezentúl: Marokkó, Algéria, Tunézia, Grúzia, Mongólia és Ghána.
Akik önként elmennek, több száz eurós támogatást is kaphatnak (Forrás: Counterpunch.org)
Azokról, akik ezekből az országokból érkeznek, tíznapos gyorsított eljárásban döntenek.

Csak úgy, mint Svájc, Ausztria is pénzt adna azoknak a menekülteknek, akik önként hagyják el az országot. Azok számára, akik a kérelmük benyújtását követő három hónapon belül vállalják mindezt, 500 eurós támogatást nyújtana a kormány. Ez az összeg az eltelt idővel csökken, hiszen aki hat hónapon belül dönt ugyanígy, azoknak 250 eurós támogatás jár majd.

Ausztria továbbá azt sem szeretné, ha az Európába tartó migránsok "hamis elvárásokkal és téveszmékkel" érkeznének. Éppen ezért felvilágosító kampányokat tartanának a "származó országokban", illetve a közösségi oldalakon is.
Nem akarják, hogy túlzott elvárásokkal jöjjenek Európába (Forrás: Slantnews.com)
Ezenkívül létrehoznának egy olyan információs pontot is, ahol a menekültek pontos tájékoztatást kapnának az országukba való visszatérésről.

Hans-Peter Doskozil, a frissen beiktatott osztrák védelmi miniszter elmondta, hogy a kitoloncolások segítéséért a hadsereg további járműveket biztosít az illetékes szervek számára.