Hihetetlenül izgalmas versenyen Petruska nyerte a Dal első középdöntőjét szombat este. A zsűrinek köszönhetően még Oláh Gergő és a Kállay Saunders Band, a tévénézők szavazataival pedig a Moshu jutott a döntőbe.
Fotó: MTI - Kovács Tamás
Petruska az in My Mind című dalával 43 pontot kapott, ami szenzációs eredmény: ez az idei versenyben az eddigi legmagasabb pontszám. 42 pontot kapott Oláh Gergő a Győz a jó című számmal, a Kállay Saunders Band és a Who We Are 41 ponttal lett harmadik a – írja az MTI. A nézők szavazataival továbbjutó Moshu az Uncle Tom című dalt énekelte.

Szombaton adták át az idén első alkalommal kiírt A Dal Felfedezettje díjat, amelyet Petruska András vehetett át. A dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock és a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. 2014-ben jelent meg első, Metropolita című stúdióalbuma a 4-es metró állomásaiból merített ihletet. Második lemeze idén tavasszal kerül a boltokba.
Fotó: MTI - Kovács Tamás
A Duna és a Duna World csatornán élőben közvetített első középdöntőben a négy zsűritag - Zséda, Both Miklós, Frenreisz Károly és Pierrot - mellett a nézők is részt vehettek az izgalmas döntésben: mobilalkalmazás segítségével, A Dal honlapján, valamint sms-ben szavazhattak a produkciók elhangzása alatt, 1 és 10 pont között értékelve a dalokat. Ezeket összesítették, átlagolták és hozzáadták a négy zsűritag pontjaihoz, ami alapján kialakult a három továbbjutó.

A Dal második középdöntőjét február 20-án rendezik. Az egy héttel későbbi döntőbe nyolc produkció jut, a győztes képviseli Magyarországot az idei, 61. Eurovíziós Dalfesztiválon május közepén, Stockholmban. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 372 dalt neveztek, közülük az előzsűri 30-at juttatott az elődöntőkbe.