Marzuki Darusman, az észak-koreai emberi jogok helyzetét vizsgáló ENSZ-különmegbízott arra kérte a világszervezetet, hivatalosan értesítse Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy vizsgálat indulhat ellene emberiesség elleni bűntettek gyanújával.
Fotó: Europress - Toshifumi Kitamura / KCNA / AFP
A jelentésben az ENSZ-különmegbízott javasolja, hogy az ENSZ hivatalos levélben tájékoztassa Észak-Koreát arról, hogy Kim Dzsong Un és más magas rangú tisztviselők ellen nyomozás indulhat, „és ha megállapítják felelősségüket, felelősségre is vonják őket emberiesség elleni bűncselekményekért".

A január 19-én készült, de hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésben Darusman azt is javasolja, hogy bízzanak meg három szakértőt azzal, hogy dolgozzák ki, hogyan vonják felelősségre az észak-koreai rezsim vezetőit, illetve találjanak „kreatív és gyakorlati" megoldásokat arra, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak.

A különmegbízott a Nemzetközi Büntetőbíróságot is bevonná a vizsgálatokba, de elmondta, hogy a nemzetközi testület csak „a legfelsőbb vezetőkkel foglalkozhat". Észak-Koreával csak akkor foglalkozhat a bíróság, ha az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja a testület elé. A Biztonsági Tanácsban állandó tagsággal, így vétójoggal bíró Kína – Észak-Korea szövetségese – viszont következetesen elutasítja, hogy az emberi jogok észak-koreai helyzete a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kerüljön.

Darusman jelentésében azt írja: nem javult az emberi jogok helyzete Észak-Koreában az utóbbi időben.

Az ENSZ-különmegbízott már 2014-ben azt mondta, elegendő a bizonyíték ahhoz, hogy felelősségre tudják vonni Kim Dzsong Unt és más vezetőket a módszeres kínzások, gyilkosságok, valamint a lakosság éheztetése miatt. Darusman szerint az észak-koreai visszaélések a nácik bűncselekményeihez hasonlók – írja az MTI.