Egy nyugat-londoni mecsetbe járhatott az Iszlám állam "The Beatles" nevű halálosztagának két tagja. A mecsetet azzal vádolták, hogy szerepük volt radikalizálódásukban, ezt a vezető visszautasította.
Imádkozók egy londoni mecsetben. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
Akik azt állítják, hogy mecsetnek bármi köze is volt a két férfi radikalizálódásához, azok a mecset vezetője szerint nem értik, hogy hogyan működik egy mecset, mi történik ott egy istentisztelet során – írja az Independent.

Mohammed Emwazi – akit a világ csak Dzsihád Johnnak ismert -, illetve az nemrégiben azonosított Alexanda Kotey, ISIS harcos rendszeresen látogatták a nyugat-londoni Al-Manaar mecsetet.

Úgy tűnik, mindketten két évvel Szíriába utazásuk előtt, még Nagy-Britanniában radikalizálódtak. Szíriában a legkegyetlenebb túsztartóknak tartották őket, és az angol akcentusok miatt a Beatles zenekar tagjai után csak John, Paul, George és Ringonak nevezték őket.

Enwaziról tavaly azt jelentették, hogy egy dróntámadásban meghalt, míg Kotey hollétéről ma sem tudnak semmit. Dzsihád John brit állampolgár volt, apja kuvaiti, anyja jemeni származású, hatéves volt, amikor Angliába költöztek. Halálának körülményeiről a Faktor korábban itt írt.

A mecset igazgatója se cáfolni, se megerősíteni nem tudja, hogy két férfi rendszeresen látogatták volna a mecsetet. De hozzátette, hogy ők mindig is elítélték a szélsőségesek tetteit és ez a jövőben is így lesz. Szerinte az a feltételezés, hogy a mecsetnek köze lenne a páros radikalizálódásához, azt mutatja, hogy az emberek nem tudják, hogy mi zajlik egy mecsetben.

„A mecset nem olyan, mint egy templom, ahol a hívekkel foglalkoznak, ide az emberek imádkozni jönnek, de az, hogy mi van fejükben, nem tudjuk, és nem is tudjuk irányítani őket” - mondta el a mecset vezetője.
Az Al-Manaar mecsetbe hetente 3000-en is megfordulnak, de nincs "tagság", bárki jöhet imádkozni. A mecset korábbi vezetője egy 2014-es interjúban azt mondta, hogy „nagyon nehéz megmondani”, hogy mi zajlik a mecsetben, főleg pénteken, amikor kétezer ember is összegyűlik. Az egykori vezető akkor úgy fogalmazott, hogy „a legjobb tudásunk szerint igyekszünk ellenőrizni, hogy mi zajlik nálunk.”

A mecset a helyi tanács és a rendőrség segítségével most olyan programokat dolgoz ki, amelyek ellentétesek a szélsőséges eszmékkel. A mecset mostani vezetője elmondta, hogy rendszeresen tartanak workshopokat és konferenciákat a fiataloknak, a közösségnek arról, hogy mi az iszlám igazi tanítása. A vezető harminc éve dolgozik a szociális szférában, és teljes mértékben elkötelezett abban, hogy a gyerekek ne legyenek szélsőségesek - írja az Independent.