Egy indonéziai szigeten mintegy 15 ezer éve kihalt, apró termetű emberek nem a Homo sapienshez tartoztak, hanem más fajt képviseltek egy új, hétfőn megjelent kutatás szerint.
Fotó: Reuters/Stephen Hird
Az apró termete miatt „hobbitnak” becézett Homo floresiensis maradványait 2003-ban találták meg Flores szigetén. Azóta is komoly vita zajlik annak kapcsán, hogy a korai emberek még ismeretlen ágát képviselték-e, vagy pedig a modern ember betegség eltorzította egyedei lehettek.

A koponyacsontok elemzésén alapuló új tanulmány egyszer és mindenkorra leszögezi, hogy az apró termetű emberek nem a Homo sapienshez tartoztak – állítják a szerzők.

Mostanáig az akadémiai vizsgálatok vagy egyik, vagy másik irányba mutattak. Az egyik irányzat képviselői szerint az úgynevezett floresi ember a nagyobb termetű Homo erectus leszármazottja, és több száz generáció folytán vált egyre kisebbé. Ennek javasolt folyamata az úgynevezett szigeti törpeség. (A folyamat során az alacsony vízállásnál szárazföldi hidakon átkelő állatok a tengerszint emelkedésével szigeteken rekedtek, testméretük a táplálékforrások hanyatlásával folyamatosan csökkent.)

Egy felnőtt „hobbit” egy méter magas volt, körülbelül 25 kilogrammot nyomott. Hasonlóképpen, a sziget otthont adott egy mára kihalt, elefántszerű élőlény, a Stegodon miniatűr fajának is.

Más kutatók szerint a H. floresiensis valójában modern ember volt, apró testmérete és grapefruitnál nem nagyobb agya genetikai betegség következménye. Az egyik gyanúsított a kreténizmus, amelyet néha jódhiány vált ki, a másik a mikrokefália, avagy kisfejűség.

A Journal of Human Evolution folyóiratban publikált új tanulmányban francia kutatók korszerű eszközökkel vizsgálták meg újra a koponya rétegeit. Pontosabban, a Liang Bua-1 (LB1) maradványokat vették szemügyre, eme egyed koponyája a legépebb a 9 ismert fosszíliából.

Antoine Balzeau, a vizsgálat vezetője szerint a konklúziók nagy része eddig olyan fotókra támaszkodott, ahol nem sok minden látszik. Ezért Philippe Charlie paleopatológussal karöltve Japánban nemrégiben készített, nagy felbontású felvételeket használt fel, hogy feltérképezze a csontvastagság variációit.
Fotó: Reuters/ Beawiharta Beawiharta
A vizsgálat eredményei Balzeau szerint egyértelműek: nem találták fajunk, a Homo sapiens jellegzetességeit. És míg fellelték kisebb kórok bizonyítékát, semmi olyasmit nem láttak, ami a korábbi vizsgálatok által sugallt, komolyabb genetikai rendellenességekkel összhangban állna.

A rejtély egyik része talán megoldódott, más kérdések viszont továbbra is válaszokat várnak. Példának okáért, nem tudták kizárni annak eshetőségét, hogy a „hobbit” a szomszédos Jávára néhány millió évvel ezelőtt megérkezett Homo erectus miniatűr képviselője, illetve abban sem lehetnek biztosak, hogy nem külön fajt képvisel.