A Húsvét-sziget partjain fellelt, és eredetileg lándzsahegyeknek hitt tárgyi leletek elemzése arról árulkodik, hogy valószínűleg általános célokra használt eszközökről van szó, ami ellentmond annak a teóriának, miszerint az ókori civilizációt háború törölte el.
Fotó: AFP
Carl Lipo, a vizsgálat vezetője szerint a Húsvét-sziget, vagy más néven Rapa Nui tradicionális története szerint lakosai még az európaiak érkezése előtt kifogytak az erőforrásokból, masszív belharcok alakultak ki, ezek pedig a társadalom összeomlásához vezettek.

Az eme elméletet alátámasztó bizonyítékok egyike az a több ezer háromszögletű, obszidián tárgy (úgynevezett mata'a), amelyet a szigeten felleltek. Nagy számuk és alapanyaguk miatt sokan úgy hitték, hogy háborúban bevetett fegyverek voltak, amelyeket az ókori lakosok egymás ellen használtak fel.

Lipo és csapata egy új kutatás során fotometriával vett szemügyre egy több mint 400 ilyen leletet felölelő fotósorozatot. A tárgyak alakját illető változékonyság széles tartománya és a hagyományos fegyverektől eltérő mivoltuk miatt arra a következtetésre jutottak, hogy egyáltalán nem háborúskodásban használt eszközök lehettek, mivel igencsak gyatra fegyvereknek bizonyulnának.

Lipo szerint az európai vagy a világ más szegleteiből előkerült, valóban háborúskodásban bevetett fegyverekkel összehasonlítva őket, az előbbiek formájuk tekintetében nagyon szisztematikusak, ami arról árulkodik, hogy kitűnően ellátták feladatukat, ha nem így lett volna, tulajdonosuk a halált kockáztatja. Kifejtette, háborúskodás esetén a fegyvereket kifejezetten az adott célnak megfelelően fejlesztik, míg a mata’akat be lehet ugyan vetni vágásra, de ezek a sebek semmiképpen nem lennének halálosak.

A szerzők úgy hiszik, eme bizonyíték alátámasztja, hogy az ókori civilizáció soha nem szerzett tapasztalatot a háborúskodásban, és az elképzelés, miszerint eme eszközöket fegyverként vetették be az összeomlás során, valójában csak kései európai interpretációjuk, nem pedig régészeti vizsgálatok következtetése.

Az eszközök azért találhatóak meg szinte mindenhol a szigeten, mert mindennapos tárgyak voltak, amelyet a tetováláshoz hasonló rituális tevékenységekben, vagy akár a növények feldolgozásában is bevethettek - írják a szerzők.

A vizsgálatot az Antiquity folyóirat közölte.