A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint a sajtóban több eset jelenik meg, mint ahány panasz a kamarához érkezik a biztonsági őrök munkájával kapcsolatban.
MTI Fotó: Takáts Péter
A biztonsági őröknek az üzlet vagyonvédelme a feladata, úgy, hogy közben a vásárlókkal is korrektül bánjanak. Bár a munkájuk nem könnyű, mégsem magyarázható, hogy időnként vannak kisebb-nagyobb túlkapások. Pedig a biztonsági őröknek tudniuk kell, meddig terjed a hatáskörük, hiszen 2014 májusáig vizsgázniuk kellett a szakma legfontosabb témáiból. Ugyanakkor a vásárlók jó része sem tudja, mihez van joga egy biztonsági őrnek. Van, aki azt is vitatja, indokolt-e egyáltalán a biztonsági személyzet jelenléte.

Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a sajtóban több eset jelenik meg, mint amennyi panasz a kamarához érkezik, s azok zöme is a biztonsági őrök stílusát kifogásolja, amit azonban jogszabályban nehéz rendezni. A vagyonvédelmi cég érdeke lenne, hogy az alkalmazottai megfelelő hozzáállással dolgozzanak.


Németh Ferenc hangsúlyozta azt is, naponta több millió ügyfél-vagyonőr kapcsolat történik panaszmentesen. Hozzátette: etikai kódexük ugyan van, de nagyon nehezen tudják érvényesíteni, hiszen az csak a kamarai tagokra vonatkozik, a vagyonőrök esetében pedig nem kötelező a kamarai tagság. A teljes vagyoni állománynak csupán 10-12 százaléka kamarai tag.

Németh Ferenc hozzátette: nemrégiben a jogalkotó a kamarához rendelte a panaszvizsgálatot, s az mindenkire kiterjed. Egy-egy panasz kapcsán a biztonsági őrök intézkedésének jogszerűségét, szakszerűségét és indokoltságát vizsgálják.

A kamara elnöke elmondta azt is, a munkakör betöltéséhez középfokú végzettségre van szükség, s az egészségügyi vizsgálat is feltétel. A biztonsági iparágon belül a komolyabb munkakörben dolgozók – például a pénz- és értékszállítók, a gépjárművezetők – jóval alaposabb pszichológiai vizsgálaton esnek át.

Keresztesi Zsolt, a Magyar Biztonsági és Testőr Akadémia kuratóriumi elnöke az oktatás és a megfelelő fizetés fontosságát emelte ki. Véleménye szerint a tanulás mindig meghozza gyümölcsét, követelni pedig attól lehet, akit megfizetnek. A vagyonőrök pedig minimálbért kapnak, vagy az alatt keresnek.

A vásárlók jogaival kapcsolatban Keresztesi Zsolt elmondta: a biztonsági őrök, ha bűncselekményt vagy szabálytalanságot észlelnek vagy feltételeznek, feltartóztathatják a vásárlót. Először meg kell kérniük, hogy pakolja ki a zsebeit, s ha motozásra kerül sor, csak a ruhához érhetnek, a testfelülethez nem, és a vásárló táskájába sem nyúlhatnak bele.

Dr. Bárdos Péter ügyvéd kiemelte: a biztonsági őröknek két fontos szempontnak mindenképpen meg kell felelniük a munkájuk során: egyrészt, hogy az adott helyzetben arányosan és a feltétlenül szükséges mértékben intézkedjenek, másrészt pedig tartsák szem előtt, hogy a törvény a fizikai és pszichikai kényszerítő eszközök alkalmazását szűk területre szorítja.

Kossuth Rádió