Az Iszlám Állam már régóta dolgozik azon, hogy kihasználja a Líbiában évek óta fennálló káoszt. Mostanra Szurt városában építette ki egyik új központját - ezzel együtt növelte az eddig sem alacsony fenyegetettségi szintet Európában.
Fotó: Europress / Stringer - AFP
Az Iszlám Állam terroristáinak líbiai jelenléte rövid idő alatt megduplázódott – mostanra közel ötezer dzsihádista tartózkodik Szurtban. A terroristák merényleteket hajtanak végre, újabb területeket próbálnak kihasítani az országból, miközben propagandájukat terjesztik. Elemzők attól tartanak, hogy Líbia egyre inkább B-tervvé válik az Iszlám Állam számára, miután Szíriában és Irakban egyre nagyobb területeket veszít el – írja a Huffington Post.

Ha a számokat nézzük, az Iszlám Állam jelenléte egyértelműen és egyre szélesebb körben növekedik Líbiában. Szerintem ezzel együtt a biztonsági fenyegetettség is jelentősen nő - mondta Riccardo Fabiani, vezető Észak-Afrika-elemző.

Az a veszély, amelyet az Iszlám Állam líbiai jelenléte jelent, eltér az eddigi országokétól – részben az ország instabilitása, részben pedig a terrorszervezet változó képességei miatt. Európában sosem volt még olyan magas a terrorfenyegetettség szintje, mint most.

Iszlám Állam franchise Líbiában

Az Iszlám Állam líbiai megjelenését nagyrészt az ország több éve tartó belső, fegyveres konfliktusának köszönheti. Az ország 2011 óta gyakorlatilag polgárháborúban áll, két részre szakadt. A terrorszervezet a kezdetektől fogva annak is köszönhette sikerét, hogy képes volt olyan területeken megjelenni és megmaradni, ahol hiányzott az erős civil társadalom vagy a központi kormány. Ilyen volt a már öt éve tartó polgárháborúban Szíria esete – és ilyen most Líbia is.

2014 óta erős milíciák uralják az országot, amelynek két részében két külön kormány is működik: az egyik a nyugati Tripoliban, másikuk a keleti Tobrukban. Az ENSZ sikertelen kísérletet tett arra, hogy a támogatásával egységes kormány jöjjön létre, ez a terv még mindig csak célként szerepel.
Olajkikötőt gyújtott fel az Iszlám Állam (Fotó: Europress / Stringer - AFP)
Az Iszlám Államnak sikerült megragadnia azt a pillanatot, amikor a rivális milíciák egymással voltak elfoglalva, és így kulcsfontosságú területet szerzett meg magának. 2014-ben még csak egy kirendeltséget akartak teremteni Líbiában: januárban Tripoliban támadtak meg egy luxushotelt, februárban pedig propagandavideójukban huszonegy keresztény egyiptomi túszt végeztek ki – a líbiai tengerparton. A kirendeltség szerepe azonban mostanra felértékelődött.

Kicsi terület, de egy időzített bomba

A szíriai és az iraki megszerzett területekhez képest Líbiából csak egy darabkát szerzett meg az Iszlám Állam: Kadhafi szülővárosát, Szurtot. 2015 júniusáig még Derna is a terroristáké volt, azonban a helyi milícia és a lakosok fél év után kiűzték őket a városból. A szakértők szerint pedig ezúttal a terrorszervezet csak nagyon lassan tudna megszerezni újabb nagyvárosokat – mint tette Irakban Moszul, Szíriában pedig Rakka esetében. A körülmények ugyanis nem tesznek lehetővé egy ilyen gyors lerohanást.

Annak ellenére azonban, hogy csak kis területet birtokol, az Iszlám Állam hatalmas veszélyt jelenthet Líbiában: a szélsőségesek korábban is szívesebben áramlottak be az országba, valamint Európa közelsége akár tengeri támadásokra adhat esélyt. Azt pedig már bebizonyította a terrorszervezet, hogy az országban könnyedén végre tud hajtani terrortámadásokat.
Szurt még az Iszlám Állam terroristái előtt (Fotó: Europress / Philippe Desmazes - AFP)
Emellett a líbiai jelenlét a kimeríthetetlennek tűnő olajforrások miatt is veszélyes. Az Iszlám Állam ugyanis korábban bevételei nagyobb hányadát olajkereskedelemből szerezte, ezzel fedezte szerteágazó kiadásait. Az utóbbi időkben azonban olajbevételei 90%-át elvesztette. Líbiában pedig már többször is megtámadta az olajkikötőket.

Mi a következő lépés?

Több lehetőség is van arra nézve, hogyan kéne a nemzetközi közösségnek a líbiai fenyegetésre reagálni – megegyezés azonban egyelőre még nem igazán született. Obamához közelálló tisztviselők például azt javasolják, hogy növeljék a katonai jelenlétet az országban. John Kerry amerikai külügyminiszter Rómában tartott nemzetközi konferenciát a kérdésről, amely azonban nem maradt botránymentes – erről itt írt bővebben a Faktor.

Az amerikai vezetésű koalíció novemberben bombázta a terrorszervezet állásait Líbiában, ekkor egy vezetőt is sikerült meggyilkolni. Egyiptom pedig még februárban hajtott végre légitámadásokat. A légierő azonban eddig nem tudott hosszú távon is jelentős eredményeket elérni, ezért szorosabb együttműködésre van szükség a helyi szárazföldi erőkkel.

Alapvetően, ha hiányzik a jól megszervezett, hatásos és jelentős válaszlépés a líbiai milíciák részéről, akkor a beavatkozás teljesen hatástalan marad - mondta Fabiani.

A problémát viszont az jelenti, hogy sok líbiai mindenképp el szeretné kerülni, hogy a nemzetközi közösség bármely tagja beavatkozzon az ügybe. Ezzel pedig az Iszlám Állam időt nyer.