A globális átlaghőmérsékletek emelkedése miatt már nemcsak a tiroli síturizmus küszködik, az alaszkai kutyaszánhúzó-versenyt is veszélyeztetik az enyhülő telek.
Mesterséges hóval borított sípályák Ellmauban, 2015-ben. (Fotó: Reuters/Dominic Ebenbichler)
Sokan síelnek Ausztriában, Ellmau közelében, a tiroli régióban. Januárban megérkezett a várva várt hó, de ma már a magasabban fekvő osztrák sípályákon is nagy szükség van a hóágyúkra. Ennek jórészt a klímaváltozás az oka. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének jelentése szerint tavaly rekordot döntött a globális átlaghőmérséklet-emelkedés.

Clare Nullis, a szervezet szóvivője az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, 2015 volt a legmelegebb év az eddigi adatok alapján. A Föld és a tenger felszínén mért átlagos globális hőmérséklet-emelkedés meghaladta az 1961 és az 1990 között hosszú távon mért 0,76 Celsius-fokot.

Az idősebb tiroliak még emlékeznek rá, hogy 1950 és 1960 között volt egy hidegebb periódus, azóta viszont egyre melegebbek az évszakok. Karácsonykor például csak a síterepeket borította hó, bár ez nem ritka errefelé - magyarázza az egyik helyi biogazdálkodó, egykori síoktató.

Kifejtette, a sírégiókban lehet érezni, hogy később hűl le a hőmérséklet, és bár esik hó októberben, de a korábban megszokott nagy havazás csak később, január közepe, vége felé érkezik. Ez ma már a 2000 méter feletti síterepeken is érezhető, ezért kénytelenek mesterségesen havat előállítani.

A kevesebb hó nemcsak a síturizmusból élőket állítja új feladatok elé, Alaszkában a világ egyik leghíresebb szánhúzókutya-versenyét is a hó hiánya miatt kellett tavaly átszervezni az idei Iditarodra kint készülő, első magyar résztvevő szerint.

Balogh Ottó kifejtette, tavaly már teljesen északra, Fairbanksbe telepítették a versenyt, mert hó híján annyira veszélyesek voltak bizonyos szakaszai, hogy nem kockáztatták meg a kutyák és a versenyzők épségét.

Hó nélkül a kutyák annyira felgyorsulhatnak, hogy megfékezhetetlenek. Kifejtette, idén is voltak olyan versenyek, amelyeket az enyhe idő miatt kellett törölni.

A hőmérséklet sokszor csak -5 fok körül alakul, miközben errefelé az ennél jóval hidegebb: -20, -30 fokok a megszokottak. A felmelegedést tavaly év végén csak tovább növelte a decemberben megérkező El Niño is.

Compton Tucker NASA-kutató szerint 2015 az El Niño nélkül is a legmelegebb év lett volna. De megjelenése miatt ugyanebben az időszakban, tavaly év végén, még a vártnál is jobban emelkedett a globális hőmérséklet.
Szánhúzó kutyák várakoznak a hivatalos startra az Iditarod szánhúzókutya-versenyen, az alaszkai Willowban 2014 márciusában. (Fotó: Reuters/Nathaniel Wilder)
A gleccserek egyre látványosabb olvadását a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó üvegházhatású gázok is fokozzák. A jég felületén lerakódó korom jobban elnyeli a fényt és a hőt, ami olvadást okoz, ezáltal mélyedések jönnek létre.

A télen síturizmusból élő tiroliak azonban felkészültek a klímaváltozásra. Már az utóbbi tíz évben is rengeteg pénzt költöttek hóbiztos-technológiára, ráadásul mindezt a már jól megszokott ökotudatos módon.

A biogazdálkodó szavai szerint csak Ellmauban és Goingban hatalmas víztározókat építettek a hegyekben, ahol a nyár folyamán folyamatosan gyűjtik a vizet. Ősz kezdetekor ebből a felhalmozott készletből készítik a havat hóágyúkkal. Csak a két falu egyedül 50 kilométernyi sípályát üzemeltet, amelyen 120 hóágyú állítja elő a havat, amit hatalmas pumpákkal, 80 bar nyomással juttatnak a rendszerbe.

A műhó előállításához nem használnak semmilyen kémiai anyagot, mivel a sípályák nyáron biogazdaságok mezői és kaszálói. A technológiának köszönhetően pedig akkor is lehet síelni, ha egyetlen hópihe sem esik.

Nem így Alaszkában, ahol a kutyaszánhúzó-verseny résztvevői még izgulhatnak amiatt, hogy vajon végre lesznek-e kemény mínuszok.

M1