Egy asszony nevetve mesélt a Bild riporterének egykori munkájáról, a női nemiszerv megcsonkításáról. Az UNICEF adatai alapján világszerte legalább 200 millió nő érintett.
Illusztráció Fotó: Europress-Nichole Sobecki/AFP
A női körülmetélés, vagyis a női nemi szerv megcsonkítása ősi szokás egyes afrikai és arab országokban, amely ellen az ENSZ és más nemzetközi szervezetek évtizedek óta küzdenek, több helyen hiába.

A "csonkító"

A Bild most interjút készített egy idős nővel, Animával, akinek a lányok nemi szervének megcsonkítása volt a feladata évtizedekig. Az asszony nevetve beszélt a múltról és azt mondta, hogy semmit sem bánt meg.  Az idős nő egy kis agyag-kunyhóban él egy észak-iraki kis faluban, Tutaklanban. A környékről mindig hozzá vitték az anyák a lányaikat, hogy elvégezze a beavatkozást. Ez a munka számára családi tradíció, ugyanis már édesanyja és a nagyanyja is ezt csinálta. Azt mondta, hogy akit nem csonkítottak meg, az romlottnak számított. Ha sírtak a gyerekek, az soha nem zavarta az asszonyt, de azt állítja, hogy a lányok a házát végül mindig boldogan, nevetve hagyták el a brutális csonkítás után, mert édességet adott nekik.

Az asszony azt mondta, hogy ez a beavatkozás nem tart sokáig. A lányokat lefogja, a lábukat szétválasztva megtámasztja, majd egy borotvapengével egy vágással a klitoriszt, vagyis a csiklót eltávolítja. Nincs érzéstelenítés, nincs fertőtlenítés. Csak egy kis hamura van szükség előtte, hogy a klitoriszt kiszárítsa, hogy jobban meg lehessen fogni és utána lehessen a vérzést csillapítani. Azt állítja, hogy soha nem fordult még elő egészségügyi probléma, nem volt olyan lány, aki erősen vérzett volna. Ugyanazt a pengét kétszer soha nem használta.

A női körülmetélés még ma is előfordul afrikai és ázsiai területeken. A lányokat főleg 4 és 6 éves koruk között csonkítják meg. Ez történhet borotvapengével, ollóval vagy konyhakéssel. Az áldozatok életükön át szenvednek a komoly orvosi és pszichikai következmények miatt, illetve vannak, akik meghalnak a beavatkozás alatt vagy közvetlenül utána. A német-iraki segélyszervezet dolgozója volt az első, aki erre felhívta a figyelmet és most harcol ellene.

A felvilágosító kampány hatása

Az első adatok szerint, ami az iraki kurd régióból van, a nők 72 százaléka érintett. A kurd területen indított ellenkampány mintául szolgál más ázsiai országokban is. Az UNICEF is felismerte, hogy a női körülmetélés nem kizárólag afrikai probléma, és kijavította a hivatalos becslést: az új adatok alapján világszerte legalább 200 millió nő érintett.

Amikor a női körülmetélés elleni felvilágosító kampány elérte Anima faluját, a polgármester azonnal úgy döntött, hogy véget vet ennek a praxisnak. Így nyilatkozott: „Olyan boldogok voltunk, amikor hallottuk, hogy ez a csúnya hagyomány nem orvosi vagy vallási kötelezettség.”

Így Tutakal lett az első „női körülmetélés-mentes” falu a Közel-Keleten, majd ezek száma tizenkettőre nőtt.

2011-ben pedig a női jogi szervezetek hosszú nyomása után a parlament elfogadott egy törvényt, amely a női körülmetélést is bünteti. Animát kártalanították, amiért elveszítette a munkáját. Azt mondja, hogy még mindig jönnek hozzá anyák és kérik lányuk körülmetélését, de már elutasítja őket.

Tutakal polgármestere azt mondja, hogy a felvilágosító kampánnyal megtörték a nagy társadalmi tabut és nagyon büszke arra, hogy a faluja mindennek részese lehet. 

„Korábban szégyen volt a női körülmetélésről beszélni, de most végre megtörhetjük a hallgatást.”

Rendszeresen látogat el más falvakba is, hogy a lakosokat meggyőzze arról: ezt a praxist muszáj felszámolni. „Harcolok mindennel szemben, ami sérti az emberi jogokat és ehhez hozzá tartozik a női körülmetélés is” -mondta.

Az Iszlám Állam követeli a női körülmetélést

Az Iszlám Állam nyomást gyakorol a nőkre, hogy újszülött lányaikat még a kórházban megcsonkítsák. Aki ezzel nem ért egyet, azt magas pénzbírságra és testi fenyítésre ítélik.

Moszul, az iraki nagyváros 2014 óta az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. Az ottani kórházban létrehoztak egy speciális szobát, ami a lányok körülmetélésére rendeztek be. Azt nem tudni, hogy más, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területen is van-e ilyen, hiszen nehéz információkat szerezni ezekről a területekről.

Egy női jogvédő úgy sejti, lehetséges, hogy az Iszlám Állam az anyáknak csak mint „önkéntes intézkedést” tanácsolta a lányaik körülmetélését, és mivel sokan ellenálltak, ezért most erőszakkal akarják érvényesíteni akaratukat- írja a Bild.