A szombat hajnali tajvani földrengésben már 18 ember meghalt. 152 embert még most sem találtak meg Tajnanban. A földrengés helyszínén éjjel is dolgoztak a mentők.
Forrás: Europress - AFP/Sam Yeh
Tajvanban 6,4-es erősségű földrengés volt szombaton. A helyszínen az elmúlt éjszaka is dolgoztak a katasztrófamentők, vasárnap kora reggel három embert is élve emeltek ki a romok alól. A kimentettek között egy apa és kisfia is volt. Eddig már több száz embert vittek biztonságos helyre, de a sérültek száma is egyre növekszik, már 500 ember sebesült meg a katasztrófa miatt. 98 embert pedig még kórházban ápolnak.

Tajnanban volt a legsúlyosabb a rengés. A város polgármestere azt mondta, hogy nagyjából száz ember élt a Vej-kuan Csinlung lakópark összeomlott 17 emeletes épületének alsó szintjein. Az ő mentésük okozza a legnagyobb gondot. Egyelőre 29 emberről tudnak, akiket a mentők elérhetnek, ezért őket próbálják meg először kiszabadítani.

Az MTI úgy tudja, hogy a leomlott 96 lakásos épületbe 256 ember volt bejelentve, de a földrengéskor ennél többen voltak benne. Egyes feltételezések szerint sem az épület alapja, sem a váza, sem az építéséhez használt anyagok nem feleltek meg a szabványoknak.

A tajnani önkormányzat adatai szerint a városban 9 épület omlott össze és 5 másik rongálódott meg.

A földrengés helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt volt, központja pedig Kaohsziung város egyik kerületében volt, nagyjából 15 kilométer mélyen. Tajnanban 44 másodpercig, Kohsziungban pedig 20 másodpercig tartott. A kínai szárazföldi rengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért.