Sanghajban és környékén elkezdték árulni a prémium minőségű magyar marhahúst. A Greenland Group kínai üzletlánc boltjaiban február első napjától lehet magyar marhahúst vásárolni.
Illusztráció. Forrás: Europress / Miguel Mendez - AFP
A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az első magyar – és egyben első európai – marhahússzállítmány január 14-én érkezett Kínába. A 12 tonnányi marhahúst a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. és a külügyminisztérium közösen juttatta el az országba.

Magyarország és Kína külügyminiszterei tavaly júniusban egyeztek meg arról, hogy a két ország kormánya mindent megtesz a "Selyemút gazdasági övezet" és a "21. századi tengeri Selyemút" létrehozásáért.

A kínai hatóságok eddig három magyar vállalatnak adott jogot a marhahús exportjára. A mostani szállítmány az MNKH vette meg és adta el.

Az ősi kereskedelmi útvonal, a Selyemút által összekötött ázsiai, európai és afrikai országokat kötné össze a "Selyemút gazdasági övezet" és a "21. századi tengeri Selyemút" nevű projekt is. Az érintett országok között gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat akarnak létrehozni és fejleszteni a projektekkel – írja az MTI.