Világkörüli utat megjárt luxushajó "bevetésén" gondolkodik a svéd bevándorlási hivatal a migránsok elszállásolására.
Akár 1800 bevándorló elszállásolására is alkalmas az Óceán Gálája elnevezésű luxushajó, melynek bevetését még novemberben vetette fel a bevándorlási hivatal - írta a Local hírportál.
A menekültáradat 2015-ben rekordokat döntöntött , így a bevándorlók elszállásolása még mindig hatalmas problémát jelent Svédország számára - függetlenül attól, hogy az elmúlt hónapokban ez a beáramlás rohamos csökkenésnek indult.

A hivatal terve a következő: az óriáshajót egy észak-keleti kikötőben akarják lehorgonyozni, a legfrissebb tervek szerint Härnösand városában. Az úszó tömegszállást megpályázó vállalatok közül a floridai székhelyű US Shipmanager pedig már engedélyt is kért a hatóságoktól a hajó dokkolásához szükséges építkezéshez.

A bevándorlási hivatalnak mindegy, hova kerül a hajó, ha problémák nélkül meg lehet szervezni a tömegszállás beüzemelését - mondta az Aftonbladet bulvárlapnak a hivatal szóvivője.

A härnösandi tisztviselők viszont ellenzik a hivatal terveit, szerintük nem lehet spontán odaúsztatni a kikötőjükbe egy ekkora hajót. Azt sem nézik jó szemmel, hogy városukban akarják elhelyezni Svédország legnagyobb menekültszállóját.

A helyi szociáldemokraták szóvivője szerint alapos előkészületek nélkül felelőtlenség lenne 1000-1800 embert elhelyezni. Még akkor is, ha átmeneti megoldásról van szó. A tilatkozás érthető, hiszen a hajó dokkolási munkálatairól aláírt építési terv érvényét veszti, ha 2 hónapon belül nem találnak megfelelő kikötőt.

Forrás: The Local