John Kerry amerikai külügyminiszter Rómában tartott előadást az Iszlám Állam elleni harcról. Azt mondta, hogy bár több terepen is sikerült visszaszorítani a terrorszervezetet, az elvesztett területekkel arányos országrészeket szakított ki Líbiából - ahol hatalmas olajkészletre és hajóhadra tehetnek szert.
Kerry elismerően beszélt az amerikai speciális erők szíriai bevetéséről, a térség harcosainak kiképzéséről, valamint az egyre szervezettebb kémhálózatról, melyeknek köszönhetően sikerült egyes iraki és szír területekről kiszorítani az Iszlám Államot – írja az NBC News.

Szerinte az eredmények jelentősek, még akkor is, ha a terrorszervezet harcosai vagy fanatikusai terrortámadásokat tudtak végrehajtani Törökországban, Párizsban és San Bernardinóban. Azt mondta:

Még nem mondhatjuk azt az embereknek, hogy célt értünk, de az erőfeszítéseink helyes irányba tartanak.

Azonban a sikerek mellett a veszteségekre és a fenyegető lehetőségekre is figyelmeztetett a külügyminiszter – főképp arra, hogy az Iszlám Állam jelenléte egyre növekszik Líbiában. Mint elmondta, alapvető fontosságú, hogy az új és egységes líbiai kormány visszatartsa a terroristákat, elsősorban a líbiai olajforrásoktól. Az Iszlám Állam bevételeinek tetemes része az olajkereskedelemből származik, ebből fedezi szerteágazó kiadásait. Azonban eredeti területein a terrorszervezet már elvesztette olajbevételeinek 90%-át – Líbiában viszont újra fedezni tudná a kiesett részt. Emellett a tenger közelsége újabb támadási terepeket biztosíthat.

Az utolsó, amit akarhatunk, az egy hamis kalifátus, amely milliárd dollárokat nyer az olajkereskedelemből. - mondta Kerry.

Szerinte ezért minél gyorsabban ki kell képezni Líbiában is a katonákat, a kormánynak pedig biztonságos környezetet kell teremtenie. Emellett nagyon fontos, hogy megakadályozzák a líbiai civilek tömeges meggyilkolását.

Kerry arról is beszélt, hogy minél előbb el kéne érni egy tűzszünetet a szíriai kormányerők és lázadók közti polgárháborúban – amelyet egy nemrég kezdődött féléves béketárgyalási folyamaton próbál kivívni az ENSZ Genfben. A tűzszünettel ugyanis véget lehetne vetni a humanitárius katasztrófáknak – mint amilyen az éhező Madaja város helyzete –, valamint ezzel meg lehetne gyengíteni az Iszlám Államot is. Azt mondta:

Az, hogy az éheztetést fegyverként használják a háborúban, törvénytelen. Hamar le akarjuk győzni az Iszlám Államot? Akkor érjük el a szíriai polgárháború végét, amilyen gyorsan csak lehet. Ez meggyengítené az Iszlám Államot.