Február első hetében jelentette be a francia külügyminiszter, hogy távozik a tárca éléről, de akkor még úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ klímakonferenciájának vezetését novemberig megtartja, de február 15-én kelt levelében úgy nyilatkozott, hogy erről is lemond, a hírek szerint a Ségole Royal-al kialakult belpolitikai vita miatt. Április 22-én New Yorkban írják alá a tavalyi konferencián született megállapodásokat, míg novemberben Marokkóban lesz a következő klímacsúcs.
A volt külügyminiszter nevéhez fűződik a decemberi klímamegállapodás tető alá hozása, amely számára hatalmas személyes, Franciaország számára pedig diplomáciai sikert jelentett.

A marokkói Marrákesben megrendezésre kerülő klímakonferencia előtt, még a francia elnökség alatt írják alá a tagállamok április 22-én New Yorkban a történelmi megállapodást, amelyről megegyezés született Párizsban. Az ünnepélyes aláíráson Laurent Fabius szeretett volna elnökölni.

Ez viszont rivalizálását váltott ki a kormányon belül, ugyanis a múlt heti kormányátalakítást követően Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter - akinek tárcája kibővült az "éghajlattal kapcsolatos nemzetközi kérdésekkel" - azt kérte az államfőtől, hogy "tisztázza a játékszabályokat", azaz mondja meg egyértelműen, hogy az alkotmánytanács elnöke lehet-e a klímakonferencia elnöke is egyben.

"Megtisztelt azzal, hogy az alkotmánytanács élére jelölt és ezt hálásan köszönöm. Érzésem szerint nincsen összeférhetetlenség a COP21 utolsó szakaszának elnökségével" - írta levelében Laurent Fabius. "Tekintettel ugyanakkor a kérdésben kialakult belpolitikai vitára, kedvezőbbnek ítélem meg, ha visszaadom a COP elnöki tisztségét" - tette hozzá.

Laurent Fabius szerint "a jó kormányzás megköveteli, hogy a köztársaság hatalmi ágai teljesen megkérdőjelezhetetlenek legyenek. Az alkotmánytanács valamennyi hatalmi ág felett áll, nem lehet olyan küldetése, amely a végrehajtó hatalomtól függ" - írta a volt külügyminiszter lemondó levelében - írja az MTI.