Amerikai mintára akar digitális detoxikáló tábort létrehozni egy gyulai férfi. Farkas Pál a magyar sajátosságokat figyelembe vevő tábort szeretne indítani, ahol az emberek egyensúlyba kerülhetnének. Csökkenhetne az okostelefonoktól, laptopoktól, tabletektől való függésük, és nem éreznék szükségét a folyamatos internetkapcsolatnak sem.
A digitális detoxikálás az az idő, amikor egy ember nem használ elektronikus eszközöket. Ekkor csökken a stressz-szintje, és inkább az emberekkel való kapcsolatra koncentrál.

Farkas Pál azt mondta, hogy egy amerikai ismerőse adta neki az ötletet. Ő mesélt először az Egyesült Államokban már népszerű digitális detoxikáló táborokról. A férfi szerint már Magyarországon is nagyon sokan függenek készülékeiktől és az internettől. Példaként azt említette, hogy amikor az emberek szállást keresnek nyaralásukra, már a legfontosabb szempontok közé tartozik, hogy az adott helyen van-e wifi. Sokan pedig nyaralás alatt is dolgoznak. Az Egyesült Államokban egy ilyen detoxikáló tábor 3-5 ezer dollárba, azaz átlagosan nagyjából 1 millió forintba kerül.

A tábort a férfi Gyulán szeretné létrehozni. Farkas Pál azt mondta, hogy egyfajta modern elvonókúrán vehetnének részt az emberek, csökkentve a digitális világ befolyását az életükre. Azt mondta, hogy sok ember életében betegesen nagy szerepet játszanak az elektromos eszközök, említette például a fantomrezgés jelenségét is. Az emberek akkor is azt hiszik, hogy rezeg a telefonjuk, amikor éppen nem történt semmi, azt képzelik, hogy értesítést kaptak. Amikor fantomrezgést észlelnek, kényszeresen a telefonjukhoz kapnak. De a Faktoron olyanról is olvashattak, hogy rengeteg ember a telefonjával alszik.

Az 5-8 napos táborban minden eszközt le kéne adni már az első napon. A táborozók csak becenevet használhatnának, és kulturális-, valamint sportfoglalkozásokat tartanának nekik. Az emberek pszichológussal is beszélgethetnének, hogy könnyebben leszokhassanak. Farkas Pál szerint a legfontosabb, hogy az emberek kizökkenjenek és magukra eszméljenek.

A férfi főleg a hazai vállalkozókat szeretné elérni a táborral. Sokan annyira stresszes életet élnek, hogy fizikai tüneteik is vannak. A gyulai férfi a Beolnak azt mondta, hogy nonprofit formában a gyerekeket, fiatalokat és a családokat is el lehetne érni.

A terv egyelőre előkészítés alatt van, de Kiss Csaba, a gyulai polgármesteri hivatal gazdaságfejlesztési csoportvezetője remek ötletnek tartja a kezdeményezést. Hozzátette, hogy előny, hogy az amerikai modell példaként áll előttük.