A filmipar sokszínűségének hiánya, a kisebbségek és a nők háttérbe szorítása továbbra is erősen foglalkoztatja a vasárnapi 88. Oscar-díjátadó gálára készülő Hollywoodot. Az idén mozikba kerülő filmeket tekintve várhatóan a következő Oscar sem lesz színesebb.
Egy napokban megjelent tanulmány, amely a Dél-kaliforniai Egyetemen (USC) készült, aprólékos statisztikai vizsgálattal mutatott rá a faji és etnikai sokszínűség hiánya mellett a nők és az LMBT-közösség tagjainak kiszorított helyzetére a filmes és a televíziós ágazatban egyaránt. A dolgozat felhívta a figyelmet arra, hogy a hollywoodi produkciók nem reprezentálják megfelelően az amerikai társadalmat sem nemi, sem faji és etnikai tekintetben.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) párhuzamosan közzétett tanulmánya hasonló eredményre jutott. Mint írták, tavalyi jelentésük óta nem javult a helyzet a nők foglalkoztatása terén: bár a női rendezők és a forgatókönyvből készülő tévéműsorok alkotói körében ugyan kicsit nőtt a női alkalmazottak száma, a filmes forgatókönyvírók és a tévédrámák főszereplői között viszont csökkent.

A produkciókról döntő stúdiók vezetősége továbbra is túlnyomórészt fehér férfiakból áll. Az UCLA-tanulmány által közölt adatok szerint a stúdiófőnökök 94 százaléka fehér bőrű és 100 százaléka férfi volt, a menedzsment 92 százaléka fehér és 83 százaléka férfi, a stúdiók részlegvezetői pedig 96 százalékban fehérek és 61 százalékban férfiak voltak.

A televíziók vezetőinél csaknem ugyan ez a helyezet: a tévéstúdiók főnökei 96 százalékban fehérek és 71 százalékuk férfi, a televíziós menedzsment 93 százaléka fehér, 73 százaléka férfi, a tévés részlegvezetők 86 százaléka fehér és 55 százaléka férfi.

"Ha megvizsgáljuk azt 184 játékfilmet, amely 14 stúdióból idén a hivatalos jelentések szerint a mozikba kerül, az Oscar-díjátadót jövőre is csupa fehér bőrű férfi uralja majd, akárcsak a vasárnapi gálát" - írta az USA Today.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) már januárban bejelentette, hogy 2020-ig nagy változásokat szeretne elérni a díjakat odaítélő testület tagságában: a következő négy évben meg akarják kétszerezni a női és kisebbségi tagok létszámát. A filmakadémia vezetői és a filmipar számos fontos képviselője azonban elismerte, hogy a sokszínűség hiánya nem az Oscarra korlátozódik csupán, hanem teljes egészében áthatja a hollywoodi filmgyártást.

Forrás: MTI