Ha csak simán Barbival indítanák, akkor most fiatal olvasóink vizualitását és koncepciózus gondolkodását egy műsorhoz kötnénk. Talán ha a címbe még a birka szó is benne maradna, akkor egyfajta megosztó, véleményformáló szösszenethalmazt sejtetnének a cikk mögött.
Fotó: blikk.hu
De most itt nem erről van szó és nem is a fenti képen látható szőkeségről, hanem arról a két éve elkóborolt Barbie nevezetű birkáról aki a napokban tért haza. 

2014 februárjában erdőtűz pusztított Matthew Cleve Wallanban fekvő birtokán, Melbourne-től északra. A gazda munkagépei és birkanyíró pajtája is leégett. Majdnem 400 birkája elpusztult el a tűzben, sok pedig elszökött.

A tűz második évfordulója előtt nem sokkal azonban az egyik birka feltűnt a birtokon. Matthew Cleve szerint a Barbie névre hallgató birka annak idején a farmtól 20 kilométerre lévő Micklehambe menekült.
A birkát visszatértekor 20 kilogramm felesleges gyapjú borította, és bár nem kapta meg a juhbetegségek elleni gyógyszereket, egészséges volt. Bundájában találtak egy kis darab drótot és némi kormot, de más nem utalt arra, hogy bajba került volna.

John Webb-Ware, a Melbourne-i Egyetem munkatársa azt mondta, hogy a birkák kiváló memóriával rendelkeznek. Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) 2006-ban végzett vizsgálatot, amely során kiderült, hogy a birkák mindössze három nap alatt képesek voltak feltérképezni egy egész labirintust. A tesztet hat héttel később megismételték, a birkák pedig emlékeztek a labirintusra és az első alkalomhoz képest kevesebb idő alatt kitaláltak belőle.

A cikk az MTI nyomán a Pólus Online átszerkesztésének köszönhetően lett olyan, amilyen!