Nem gurítunk. Nem mesevilágot vetítünk. Csak az igazat mutatjuk! Kiütés? Biztos egy gomba. Fáj a szem? Biztos agydaganat. A hipochonderek minden apróság mögött a legrosszabbat sejtik, és ez a félelem az egész életüket uralni tudja.
Fotó: Europress-Tim Boyle/GettyImages
Vannak, akik a testükön megjelenő minden egyes foltról azt hiszik, hogy bőrrák, és hogy a fejfájás is daganat jele. Számukra minden apróság komoly betegségre utal. Érzékenyen reagálnak minden változásra, ami a testüket érinti. E mögött pszichés zavar bújik meg, ami a betegségektől való egészségtelen rettegést jelenti. Ez a hipochondria. De az is lehetséges, hogy a „beteg” egyszerűen csak figyelemre vágyik - írja a Welt.

Sok idős ember például gyakran megy orvoshoz. Nem feltétlenül betegség miatt, ugyanis sokszor a tünetek hangsúlyozása mögött szimplán csak egy figyelemfelhívás bújik meg. Sok orvos számolt be olyan idős betegről, akik rendszeresen járnak a rendelőjébe, annak ellenére, hogy komolyan nem betegek, csak egyszerűen szeretnének valakivel beszélni.  

Főleg az élettárs halála után lesz sok ember magányos. Őket azzal kell segíteni, hogy feladatot kell keresni a számukra, például gondoskodjanak másokról vagy rendszeresen látogassák meg egy barátjukat az idősek otthonában vagy vállaljanak valami önkéntes munkát. Aki pedig még elég fitt, egy torna-, vagy kirándulócsoporthoz is csatlakozhat. Mindenesetre muszáj a passzív élethelyzetet abbahagyni és aktívvá tenni.

Elbutulástól való félelem

Az idős emberek gyakran túlreagálják a demenciától, elbutulástól való félelmet. Gyakran ez a félelem uralja az életüket. Egy szakember véleménye szerint, legtöbbször az embereknek teljesen téves elképzelésük van arról, hogyan jelentkezik az elbutulás. Azt mondja, hogy aki megfelelő tudással rendelkezik, az idejében felkeres egy szakorvost, aki ezzel kapcsolatban felvilágosítja és megnyugtatja.

Ha a "betegek" a tünetre fókuszálnak, és abból indulnak ki, hogy biztosan valami rossz lappang mögötte, akkor a baj csak egyre rosszabb lesz. Ahogy egy pszichoterapeuta megmagyarázta, ezek a félelmek aztán lehetnek kiváltó okok is.

Sok idős ember aggódó, illetve elővigyázatos, mivel a betegség életükben már olykor fontos szerepet játszott. Például, mert egy hozzátartozó vagy egy barát meghalt rákban, vagy már ők maguk is komolyan betegek voltak egyszer vagy téves diagnózist kaptak. Azt tanácsolják azoknak, akik félnek a betegségektől – mindegy, milyen korúak -hogy figyeljék meg a testüket, gondolatukat és érzéseiket, és vizsgálják a köztük lévő összefüggéseket.

Továbbá azt javasolják, hogy aki fél a betegségektől, azoknál először hagyni kell ezt a panaszt leülepedni. Ha pedig a vizsgálatok többször megismétlődnek, annak ellenére, hogy az előző esetekben sem találtak semmit, akkor tudjuk, hogy hipochondriáról van szó.

Avatatlan emberek gyakran viccet űznek a hipochondriában szenvedő emberekből. Mivel az érintettek sajnos valóban viccesek. Nem a betegség az, amit hisznek, hanem az attól való félelmük. Ha viszont ez a félelem valakinél fél évnél hosszabb ideig tart, akkor pszichoterapeutához kell fordulni. A szakember segítségével ugyanis a "beteg" jobban meg fogja érteni, hogy mi megy végbe a testében és így jobban le tudja győzni a félelmeit. De főleg egy kognitív viselkedésterápia lenne ilyen esetben az eredményes.