18. századból származó 67 sírt, főleg gyerekek maradványait ásták ki a szakemberek egy épülő társasház helyén a szegedi Felhő utcában. Az ehhez hasonló nyilvántartott lelőhelyekre kötelező régészeket hívni. Mivel az építtető nyilvántartott lelőhelyet érint az építkezéssel, az örökségvédelmi törvény alapján kötelező ásatást végeztetnie.
Négy kutatóárkot nyitottunk, mert a nyilvántartás szerint temető húzódott a területen. Csak a negyediknél bukkantunk sírokra, de akkor mindjárt hétre. Eddig 67 temetkezési helyet ástunk ki. Zömmel gyerekkoporsókat és csontokat tártunk fel, ami a gyerekhalandóság akkori magas aránya miatt nem meglepő. Legtöbbjük újszülött és hat év közötti fiatalé - – mondta a Délmagyarnak Lajkó Orsolya.

Az ásatásvezető régész azt is elmondta, hogy a maradványok mellől rózsafüzérek gyöngyei, bronzkeresztjei, illetve ruhagombok kerültek elő. Ezek alapján a 18. század második felére tehető a legtöbb temetkezés.

Találtak olyan csontvázat, amelynek lábszárcsontja valamilyen betegség következtében kétszer olyan vastag, mint a combcsontja. Feltűnő volt az is, hogy nem fekete, hanem fehér koporsókat emeltek ki, vörös díszítéssel. A temetőt az 1720–30-as években nyitották, amikor a dóm helyén lévő Szent Demeter-templom körüli sírkert megtelt. 1831-ig helyeztek el benne elhunytakat, és mivel nem fértek többen, a város megnyitotta a Belvárosi temetőt.

A Felhő utcában előreláthatólag a hét végéig dolgoznak a régészek. A kiásott leleteket a Móra-múzeumba viszik. A csontokat mosás után antropológiai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderítsék az elhunytak korát, nemét és a haláluk okát - adta hírül a Délmagyar.