Nagy örömnek nevezte az orosz ortodox pátriárkával tervezett találkozót Ferenc pápa. Kirill pátriárkával a havannai repülőtéren február 12-én találkozik. A pápa azt várja Európától, hogy segítse a migránsokat.
A Corriere della Sera című olasz napilap idézi a pápát, aki azt mondta a találkozóról: „Hagytam, hogy megszervezzék. Csak annyit mondtam, hogy találkozni szeretnék, és átölelni ortodox testvéreimet. Két év titkos egyeztetés zajlott le: ügyes püspökök jól vezették őket.”

Ilarion metropolita, a moszkvai patriarchátus „külügyminisztere” már júniusban úgy nyilatkozott: a pápa és a pátriárka közötti találkozó szervezése év végétől felgyorsult. Mindkét fél a mielőbbi találkozót szorgalmazta. Így jött az ötlet, hogy a Mexikóba tartó Ferenc pápa álljon meg Kubában, és itt találkozzon Kirillel.

Ferenc pápa szerint nem szabad semmilyen lehetőséget elhalasztani a „hidak építése és a háborúk elkerülése” érdekében. De azt is mondta: Oroszország a saját érdekeit követi.

Az Európát elárasztó migrációval kapcsolatban Ferenc pápa azt mondta: Európának változnia kell, és meg is tud változni. Felidézte, hogy az Európai Parlamentben 2014 novemberében mondott beszédében meddő nagymamának nevezte Európát. A bibliai Sárához, Ábrahám feleségéhez hasonlította, aki idős, meddő korában szült gyermeket, és „először megijed, de azután titokban mosolyog”. A pápa abban reménykedik, mint mondta, hogy Európa is „titokban rámosolyog a migránsokra”.