Az elmúlt évben mintegy 900 panasz érkezett az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), az előzetes adatok szerint több mint 400 esetben indult eljárás, 33-ban állapítottak meg jogsértést, 16 alkalommal egyezséget kötöttek a felek, és eddig mintegy 110 elutasító határozat született - írja a Magyar Idők.
Egy panaszod beadványait adja át Gregor Katalinnak, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) jogtanácsosának. MTI Fotó: Mohai Balázs
A napilapnak Gregor Katalin, az EBH hatósági és jogi főosztályvezetője azt mondta, a jogsértést megállapító döntéseknek több mint a felét általában tudomásul veszik a bepanaszoltak, nagyjából 40 százalékukat azonban megtámadják a bíróságon, amely az esetek döntő többségében eddig a hatóságoknak adott igazat. Az érintettek többsége orvosolja a jogsértést, ám előfordul olyan is, hogy évek múltán sem sikerül érvényt szerezni az EBH döntésének.

A jogsértések közül elmondása szerint a fogyatékossághoz, a roma származáshoz, a politikai véleményhez és az egészségügyi állapothoz kapcsolódó panaszok voltak a leggyakoribbak 2015-ben, a szankcióként kiszabott bírság összege 7,5 millió forint volt. A legtöbb panasz foglalkoztatással összefüggő hátrányos megkülönböztetés miatt érkezett, rendszeresen éri például diszkrimináció a kismamákat, de emellett a közösségi közlekedési eszközök akadálymentességének hiánya miatt is sok panaszt kap a hatóság.

Beszélt arról is, hogy az EBH az ügy minden körülményét mérlegelve szab ki bírságot, amelynek összege ötvenezertől hatmillió forintig terjedhet, de az elsődleges cél a jogsértés megszüntetése, bírságot, főleg milliós nagyságrendűt ezért csak indokolt esetben szabnak ki.

Magyar Idők